Vooral de hoogwaardige chips trekken aan

In de markt voor halfgeleiders zien we voorzichtig verbetering. Dat kan ook voor de hele economie een soort doorstart betekenen

Opbeurende berichten uit markt voor halfgeleiders

Afgelopen week verrasten ASML en het Taiwanese TSMC met beter dan verwachte resultaten en lieten de PC-verkopen in het derde kwartaal wereldwijd een lichte stijging zien. De markt voor halfgeleiders is vroeg cyclisch. Omdat ASML hierin voorop loopt, geeft de sterke orderportefeuille aan dat vooruitzichten voor de chipindustrie verbeteren. Producenten van chips bestellen pas chipmachines als zij verwachten dat de markt herstelt. Deze machines kosten immers meer dan 100 miljoen euro per stuk. TSMC, afnemer van ASML-machines, neemt door de hoge vraag naar smartphones uit het hogere segment (voornamelijk iPhones), extra werknemers aan. Het concern kondigde begin deze maand aan om de productie van de iPhone 7 te verhogen. Daarmee lijkt Apple een moeilijke periode, sinds de winstwaarschuwing begin dit jaar, af te sluiten.

Binnen de sector zijn de verschillen echter nog groot. De zogenoemde logic-chips, voor 5G-technologie, kunstmatige intelligentie en andere internettoepassingen, en de krachtige rekenchips zijn veelgevraagd. Daarentegen is de markt voor geheugenchips nog zwak. De voorraden zijn hoog en de prijzen voor DRAM en NAND zijn fors gedaald. Gartner verwacht dat de omzetdaling bij geheugenchips dit jaar uit zal komen op bijna 10% en de prijzen van DRAM met 42% zullen dalen. Pas in de loop van volgend jaar wordt op een verbetering gerekend. Samsung, die ook geheugenchips produceert, kwam met een winstwaarschuwing. De koersen zijn al vooruitgelopen op de verbeteringen. De koers-winstverhouding van bijna 17 houdt echter nog weinig rekening met winstherstel.

Terug naar Beleggingsnieuws