Groeiverschil en dollar zorgden voor kapitaaluitstromen

Opkomende landen blijven achter door tegenvallende exportcijfers en kapitaaluitstromen. De landen krijgen door de draai van de Fed wat meer ruimte voor renteverlagingen en stimuleringsmaatregelen, maar voor de lange termijn zijn hervormingen en minder politieke spanningen nodig.

Opkomende markten hebben het lastig

Ook dit jaar blijven aandelen uit de opkomende markten achter bij de andere beurzen. Gezien de tegenwind die de landen op meerdere fronten ervaren, is dit niet geheel onlogisch. Politieke ontwikkelingen, een afnemend groeiverschil met de westerse markten, een sterke dollar en zwakke grondstofmarkten leiden tot terughoudend gedrag bij beleggers in emerging markets.

De politieke conflicten tussen de VS en China, Hongkong en China en Japan en Zuid-Korea zorgen voor tegenvallende exporten. Met name de export van Zuid-Korea heeft het zwaar te verduren. De export van dit land naar China daalt al elf maanden op rij. Het handelsconflict tussen de VS en China komt bovenop de teruggang die veel landen al voelen als gevolg van de economische afzwakking in China. De Chinese consumentenbestedingen, investeringen en industriële productie groeien duidelijk minder hard.

Een belangrijke factor die een rol speelt bij de aandelen-rendementen van opkomende markten is of de groei ten opzichte van de ontwikkelde markten versnelt of vertraagt. Aan het begin van dit jaar ging het IMF uit van een stijging in het groeiverschil tussen opkomende en ontwikkelde landen. Als gevolg van de wereldwijde terugval in de handel verlaagde het IMF in juli de groeiverwachting voor opkomende markten naar 4,1%, terwijl die voor de ontwikkelde landen werd verhoogd. Het gevolg is dat het groeiverschil dit jaar afneemt, wat een van de redenen is die het achterblijven van de opkomende markten verklaart. Een andere rem is de zwakke trend in grondstofprijzen omdat veel landen grondstoffen exporteren. Tot slot zijn de sterke dollar en de daling van de eigen munten nadelig voor de kapitaalstromen. De landen zijn namelijk nog voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse investeringen. Een hogere Amerikaanse rente en een sterke dollar zorgen voor kapitaaluitstroom. De markten blijven al vijf jaar achter bij de westerse aandelenbeurzen, waardoor de waarderingen met een koers-winstverhouding van 12 laag zijn.

Wat de koersen kan steunen zijn de renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank. De landen kunnen daardoor zelf ook de rente verlagen, hoewel de ruimte wordt beperkt door de gevoeligheid van de kapitaalstromen. In veel landen is bovendien ruimte om de overheidsbestedingen op te voeren. India kondigde al forse belastingverlagingen aan en Indonesië, Thailand en Zuid-Korea extra overheidsbestedingen. Een ander positief aspect voor de lange termijn is dat de ontwikkelende landen later in de economische cyclus zitten dan westerse.

Voor outperformance op de aandelenmarkten zijn echter hervormingen noodzakelijk en minder handelsspanningen. De zeventigste verjaardag van de Republiek China op 1 oktober kan de spanningen doen oplaaien in Hongkong en Taiwan. De vieringen betekenen ook dat diverse Aziatische beurzen in verband met de ‘golden week’ meerdere dagen gesloten zijn.

Terug naar Beleggingsnieuws