Publicatiedatum: 28 oktober 2020
Auteur: Erik Schmahl


De Europese Banken Autoriteit heeft aangegeven dat perpetuele obligaties die vóór 2008 door banken zijn uitgegeven, vanaf 31 december 2021 niet meer mogen meetellen als garantievermogen. Banken die nog zulke obligaties hebben uitstaan, hebben nu drie opties: aflossen, inkopen of aanpassen. Als dat niet kan omdat de bank te zwak is, dan mag de bank ze toch laten doorlopen maar dan als een gewone obligatie.


Aflossing van de obligaties betekent een hoog rendement voor beleggers. Ze noteren namelijk merendeels nog duidelijk onder pari, zelfs na de rally van vorige week. Hoewel het aannemelijk is dat veel banken de oude perpetuele obligaties snel zullen opruimen, is er geen garantie dat ze dat zullen doen. Met een coupon van bijvoorbeeld 0,1% boven de tienjaarsrente blijft het namelijk een goedkope financiering voor de bank.


Voor verzekeraars geldt de deadline niet. Daar zullen de obligaties niet meer meetellen wanneer ze 30 jaar uitstaan, maar staat er minder druk op van de toezichthouder om ze te herfinancieren.

Grafiek: Oude perpetuals naderen aflossing

Terug naar Beleggingsnieuws