Publicatiedatum: 20 januari 2021
Auteur: Ineke Valke

De recessie en de pandemie zorgen bij zowel bedrijven als overheden voor terughoudendheid in fusies en overnames. De Franse overheid is normaal al niet enthousiast over buitenlandse overnames. Nu zijn het vooral de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat Frankrijk het bod van het Canadese Alimentation Couche-Tard op Carrefour heeft afgewezen.

De supermarktketen wordt in Frankrijk als essentieel gezien voor de voedselveiligheid. Met een marktaandeel van 20% is dit argument niet sterk. De afwijzing komt vooral door de wens om de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers te beperken. De pandemie legt de kwetsbaarheid van die afhankelijkheid in veel landen bloot. Daarnaast spelen de Franse verkiezingen van volgend jaar een rol. Carrefour is de grootste private werkgever van het land en president Macron wil, ondanks de afgegeven baangarantie, ieder negatief sentiment rond de werkgelegenheid voorkomen.

Carrefour kan echter wel een impuls gebruiken, zoals blijkt uit de kwakkelende hypermarkten en het dalende koersverloop. De aandeelhouders van Couche-Tard zijn daarentegen opgelucht dat de overname van Carrefour is afgeblazen.

Grafiek Carrefour vs Couch-Tard

Terug naar Beleggingsnieuws