Brexit en de acties van Trump zorgen voor onrust

De politiek blijft voor hoofdbrekens zorgen. Het is de belangrijkste factor die de wereldeconomie afremt en de markten doet haperen.

Politiek blijft de achilleshiel

De politiek speelt nog steeds een belangrijke factor in de financiële markten en de wereldeconomie. Even was er een zucht van verlichting over een mogelijke totstandkoming van de Brexit. En in de VS waren er de acties van de president die de handelsmaatregelen met China de ene keer wil uitbreiden en daarna weer wil reduceren, terwijl hij intussen de strijd in het Midden-Oosten aanwakkert. De onzekerheid die de voortdurende politieke onrust brengt, is de voornaamste reden dat bedrijven terughoudend zijn in hun investeringsbeleid en de wereldhandel stagneert. Het IMF heeft daarom opnieuw de groeiramingen verlaagd.

Als er een Brexit-deal uit zou kunnen komen, dan moest het wel van Boris Johnson komen. Hoewel hij lange tijd niet in een handelsovereenkomst leek te geloven en weinig energie stak in het bereiken van een akkoord met de leiders van de EU, kwam daar recentelijk verandering in. Hoewel de deal in hoofdzaak leek op het aanbod dat de EU aan Theresa May had gedaan, leek de kans op een akkoord in het parlement nu een stuk groter.

Echter is er opnieuw uitstel bedongen en blijft de onzekerheid voortduren. Het Britse bedrijfsleven zit niet te wachten op een akkoord. Zij hebben de plicht om aan te tonen dat exportgoederen niet naar de EU gaan en welk aandeel van de onderdelen van EU-origine is. De onvermijdelijke keuze tussen twee kwaden is echter niet wat de Brexit-overeenkomst de das omdeed. Het vertrouwen in de regering is zodanig laag dat er geen basis is om een akkoord tot stand te brengen.

Naast de verdeeldheid in het VK over Brexit, rommelt het al een tijd in de VS. De aanvaring tussen Trump en Pelosi, zijn brief aan Erdogan, de nieuwe bekentenissen in het impeachment-onderzoek hebben er allemaal nog niet toe geleid dat de Republikeinen het gehad hebben met hun presidentskandidaat. Die is weliswaar nog steeds impopulair met een approval rating van 41%, maar wordt nog steeds gesteund door het eigen smaldeel van het electoraat Zo lang de wereld gevangen blijft in deze instabiliteit, blijven de markten haperen. Terwijl er duidelijk potentieel is op een moment dat die onzekerheid wordt weggenomen.

Terug naar Beleggingsnieuws