Hervormingen en politieke omslag werken positief door

Griekenland en Portugal zijn succesvol in het doorvoeren van hervormingen en varen nu een pro-Europese koers. Spanje en Italië slaan die politieke weg nu eveneens in, waardoor rentespread kan verminderen.

Politiek gaat inkomen perifere spreads niet bederven

Met nieuwe verkiezingen in Spanje, die vandaag waarschijnlijk worden uitgeschreven, neemt premier Sanchez de gok dat hij zijn positie kan versterken. Het blijft twijfelachtig of er straks wél een meerderheidscoalitie kan worden gevormd. Het is denkbaar dat de opkomst op 10 november een stuk lager zal zijn dan de 76% in april en de vraag is vooral welke teleurgestelde kiezers niet meer op komen dagen: die van Sanchez of de kiezers van de nieuwe partijen Podemos, Ciudadanos en Vox. Het goede nieuws is dat het Spanje zonder regering heel goed lukt om een goede economische groei te realiseren en de staatshuishouding op orde te houden, ook al is er al jaren geen begroting meer goedgekeurd in het parlement.

Dat zorgt er ook voor dat de markt niet met grote vrees naar het nieuwe verkiezingsresultaat zal kijken. Alleen als de angst voor de afsplitsing van Catalonië weer de kop op zou steken, kan de opslag op Spaanse obligaties weer gaan oplopen. Binnenkort begint het proces tegen de Catalaanse coupplegers en een afsplitsing lijkt onwaarschijnlijk. Hoewel Europa dicht langs een recessie scheert, nu de Duitse economie is omgeslagen door de terugvallende export door de handelsoorlog en de malaise in de auto-industrie, heeft dat een beperkte weerslag op de perifere spreads.

De Europese begrotingsregels knellen minder nu de rente zo laag is. De zwakste landen in de periferie, Griekenland en Portugal, zijn succesvol in het doorvoeren van hervormingen en varen nu een pro-Europese koers. Ook Spanje en Italië slaan die de politieke weg nu in. Daardoor kunnen de perifere spreads verder afnemen.

Terug naar Beleggingsnieuws