Italië weet zich ondanks de problemen goed te financieren

Als Italië het begrotingstekort niet beneden de 3% weet te houden riskeert het een boete van 0,5% van het BNP. Dit risico bestaat als de nieuwe begrotingsmaatregelen geen economisch effect sorteren. Het lijkt echter te vroeg om deze conclusie al te trekken.

Wie dacht dat het stopzetten van het opkoopprogramma voor obligaties door de ECB dit jaar zou leiden tot hogere rentes, is bedrogen uitgekomen. De tienjaarsrente is in alle landen van de Eurozone flink gedaald en staat in de meeste landen op een historisch laag niveau. Een van de verklarende factoren is dat het beleid van de ECB nog steeds flink stimulerend is, waarbij vrijvallende obligaties herbelegd worden. Zo neemt de centrale bank nog steeds 30% van de dit jaar uit te geven Duitse staatsschuld op. De ECB schat de impact op de 10-jaarsrente op 90 basispunten wat slechts zeer geleidelijk afneemt. Over twee jaar zal de impact op de lange rente volgens de projectie van de ECB nog altijd 70 basispunten zijn. De grootste profiteurs van de rentedaling dit jaar zijn Griekenland en Portugal. In Portugal daalde de tienjaarsrente dit jaar met meer dan 1%-punt en is nu 0,6%, ver beneden het vorige all-time low van 1,5%.

Ook in Griekenland is de rente fors gedaald, zelfs met 1,6%-punt. Griekenland zit natuurlijk nog in het speciale programma van de IMF en hoeft nauwelijks financiering uit de markt te halen, waardoor er ook weinig handel is in de obligaties, maar het geeft aan dat de markt met vertrouwen kijkt naar de terugkeer van Griekenland op de internationale kapitaalmarkt, zeker wanneer het straks voor een nieuwe regering kiest. De sterke daling van de dispersie tussen de landen in de eurozone zou erop duiden dat de crisis van 2012 is bezworen en dat de EU zijn zaken nu op orde heeft. De kiezelharde confrontatie die Italië opzoekt met de commissie én met de Nederlandse minister van Financiën in het bijzonder, geeft echter niet het vertrouwen dat het de zaken op orde zijn. De politiek lijkt er eerder op uit een oplosbaar probleem te laten escaleren. De Maastricht-criteria betekenen dat de Italiaanse regering het begrotingstekort beneden de 3% moet houden. De afgelopen jaren is het daar ook ruim onder gebleven, maar het risico is dat het daar volgend jaar overheen g als de nieuwe begrotingsmaatregelen geen economisch effect sorteren. Het gevaar dreigt dat Italië dan een enorme boete krijgt opgelegd van 0,5% van het BNP.

Dat is nog nooit eerder gebeurd en het lijkt ook nog wat te vroeg om nu al over een toekomstige begroting te vallen. Italië weet zich ondanks deze problemen goed te financieren. Afgelopen week werd een 15-jarige obligatie uitgegeven. De tienjaarsrente staat met 2,3% op het laagste niveau van de afgelopen 12 maanden en de 30-jaars met 3,3% eveneens. Ook in de komende periode lijkt er geen vuiltje aan de lucht met de financiering van de staatsschuld. Italië ligt goed op schema met de financiering en zal na de volgende maand weinig aflossingen moeten herfinancieren. Het staat echter in schril contrast met het succes dat Spanje en Portugal hebben geboekt. Als de Italiaanse regering er wel in was geslaagd een begrotingsakkoord te maken, dan was de tienjaarsrente er nu ook dichtbij de 0% geweest. Het grote probleem in Italië is dat de economie zeer langzaam groeit en dat allerlei regering niet in staat zijn geweest daar een verschil in te maken.

Terug naar Beleggingsnieuws

Politiek zoekt de confrontatie op