Voor beleggers zijn de politieke risico’s afgenomen door een overtuigende overwinning van Johnson en door het bereiken van een fase-1-overeenkomst tussen de VS en China. De onzekerheid is afgenomen, maar is op beide vlakken niet helemaal weg. We zien dan ook geen aanleiding om de overweging van aandelen uit te breiden. Allereerst hoeven beleggers zich niet langer af te vragen of de Brexit doorgaat. Met de forse overwinning van de Conservatieven, die 365 zetels wisten te bemachtigen, hoeft Johnson zich weinig zorgen te maken over leden die een harde lijn voorstaan en die het scheidingsakkoord in de weg zitten. Ook het risico van een minderheidsregering onder leiding van de Labour Party is van de baan. De partij bereikte het slechtste resultaat sinds de jaren ‘30.

Met het stevige mandaat dat Johnson nu heeft, zal het Britse parlement nog voor het einde van het jaar goedkeuring geven aan het scheidingsakkoord. Daarna gaat formeel de transitiefase in om een handelsakkoord te bereiken met de EU. Oorspronkelijk stond daar twee jaar voor met een verlenging van nog eens twee jaar, maar door het Brexit-drama van afgelopen jaren is hier nog slechts een jaar van over. Johnson is de verkiezingen ingegaan met de belofte om voor het einde van het jaar de EU te verlaten, met een handelsdeal zoals Canada en de EU met elkaar hebben. Het is onwaarschijnlijk dat de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen een jaar een doordacht akkoord weten te bereiken, dat de toekomstige handelsrelatie vormgeeft. Als voor het einde van 2020 geen handelsakkoord wordt bereikt, volgt er in principe uitstel.

Zonder verlenging van de transitiefase blijft de onzekerheid over een no-deal Brexit in 2020 wel bestaan. Voor Europa is het positief dat er nu een premier zit, die kan doorpakken en een akkoord kan bereiken. Ten tweede is ook op het handelsconflict tussen de VS en China progressie te melden. Vrijdag hebben zij een fase-1-deal bereikt, dat in januari moet worden geformaliseerd. Dit is geenszins een oplossing van het handelsconflict. Het wordt gezien als een wapenstilstand waarbij aan beide kanten voorlopig geen invoerheffingen worden doorgevoerd. Het feit dat er over een fase-1-deal wordt gesproken, geeft aan dat een alomvattend akkoord lastig te bereiken is. De fase-1-deal ging over relatief makkelijke dossiers, waarbij de soevereiniteit van China niet in geding is.

Een fase-2-deal gaat over lastigere vraagstukken, bijvoorbeeld de steun aan Chinese staatsbedrijven. Een fase-2-deal laat voorlopig op zich wachten en volgt mogelijk zelfs na de Amerikaanse verkiezingen in november 2020. Op de korte termijn is het in ieder geval rustiger op dit front. De afgenomen politieke onzekerheden zijn positief voor het ondernemersklimaat. Het producentenvertrouwen maakte dit jaar een minirecessie door, maar sinds september is het weer in herstel. Dat wijst op een gematigde groei van de wereldeconomie, zo rond de 3%. De recente ontwikkelingen helpen, maar er moet veel meer gebeuren om het economisch perspectief significant te verbeteren. Zolang dat niet gebeurt, zien we geen aanleiding om de aandelenweging te verhogen.

Politieke onzekerheden afgenomen

Terug naar Beleggingsnieuws