Publicatiedatum: 11 november 2020
Auteur: Ineke Valke


Het vaccin tegen corona van Pfizer en BioNtech is terecht met enthousiasme begroet. Hoewel er nog vragen zijn over de veiligheid en hoe lang het vaccin bescherming biedt, komt een mogelijke terugkeer naar ‘normaal’ in zicht. De kans is groot dat het vooruitzicht op een vaccin vooral in andere sectoren wordt gevierd en minder bij de farmacieaandelen. De koersen van kleinere vaccinproducenten liepen al vooruit op het goede nieuws en negeerden de waarschuwingen dat het vaccin nauwelijks winstgevend kan zijn. 


Mogelijk positieve bijwerkingen van het vaccin zijn een verbetering van het imago van de farmasector en een andere benadering van de gezondheidszorg. Het feit dat een vaccin minder kost dan de gevolgen van de lockdowns kan ook een afweging zijn bij de keuze tussen een medicijn en een operatie. 


Voor zowel farmaciebedrijven als beleggers geldt dat een goede spreiding in zowel medicijnen als aandelen noodzakelijk is. Het kan namelijk voorkomen dat een medicijn na jaren ontwikkeling uiteindelijk niet op de markt komt. Zelfs bij de twee partners is het verschil op de beurs groot, qua rendement en qua grilligheid.

Grafiek waarin de koers van BioNtech wordt afgezet tegen die van Pfizer

Terug naar Beleggingsnieuws