Publicatiedatum: 21 april 2021
Auteur: Ineke Valke  

Het komt regelmatig voor dat een onderneming minder waard is dan de onderliggende dochterbedrijven. Zo ook bij Prosus, een dochter van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers. Als gevolg van beschermingsconstructies en minder stemrecht, is een korting op Prosus-aandelen op zijn plaats.


Prosus heeft een belang van 29% in
hetChinese internetbedrijf Tencent, maar Prosus zelf noteert 19% onder die waarde. Inclusief de belangen in Delivery Hero en Mail.ru, bedraagt de korting 23%. Dus kennen beleggers een negatieve waarde toe aan alle ‘eigen’ activiteiten van Prosus. Bank of America schat de totale korting op ongeveer 35%.


Recent verkocht Prosus 2% van haar belang in Tencent. De belastingvrije opbrengst van ruim 12 miljard euro biedt mogelijkheden voor investeringen en overnames. De concurrentiestrijd is echter groot. Zo werd Prosus begin vorig jaar bij JustEat door TakeAway afgetroefd. Ook is een recent bod op iFood, waarin het al 61% aandelen heeft, afgewezen. Toch zal Prosus meer moeite moeten doen om beleggers te overtuigen dat het niet vooral voor de belastingconstructie voor moedermaatschappij Naspers bestaat en zij beter rechtstreeks in Tencent kunnen beleggen. 

Prosus: luxeprobleem van een té succesvolle dochter

Terug naar Beleggingsnieuws