Meevallende economie leidt tot teleurstelling

De recessie die iedereen zo graag wil voorspellen, is nog even uitgesteld. Een recessie is gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. De Duitse economie wist ternauwernood aan een recessie te ontsnappen, omdat het over het derde kwartaal toch een groei van 0,1% wist te realiseren. Overigens werd daarbij de krimp van het kwartaal ervoor nog met 0,1% verdiept, waardoor de vergelijkingsbasis voor het derde kwartaal werd verbeterd.  Jaar-op-jaar groeit de Duitse economie nog maar met 0,5% tegen 2,5% twee jaar geleden. Daarmee blijft Duitsland ver achter bij de rest van Europa. Dat komt vooral omdat Duitsland sterk exportgericht is en te lijden heeft van de teruggang van het investeringsklimaat als gevolg van de handelsoorlog. Niet alleen voelt Duitsland de afzwakking in China, maar ook de export naar het VK heeft een gevoelige teruggang laten zien.


Op de beurs leidde het meevallende economisch bericht echter tot een reactie van teleurstelling. Als er een officiële recessie was vastgesteld, dan had dat de politiek rijp kunnen maken voor een stimulerend begrotingsbeleid. De kans daarop wordt nu iets kleiner ingeschat, omdat het gevoel in de politiek is dat de noodzaak ontbreekt. Duitse economen zijn echter steeds meer overtuigd van het nut van een expansiever begrotings¬beleid en zien uitstel als het spreekwoordelijk wachten tot het kalf verdronken is. 

Een fors stimuleringspakket kan een impuls geven aan de lange termijn groeivoet van de Duitse economie. Gelet op de vergrijzing zijn de perspectieven voor de Duitse economie matig. De kwaliteit van de infrastructuur is zorgwekkend. Duitsland scoort bijzonder laag in internationale vergelijking.


Een belangrijke factor in Duitsland wordt de verkiezing van de komende leider bij de sociaal-democraten. Als de Duitse minister van Financiën Scholz erin slaagt die rol te krijgen, dan geeft dat rust in de coalitie. Scholz zal zich bij de eerstvolgende verkiezingen in 2021 kunnen neerzetten als de sterke man in de regering, omdat de bondskanselier dan niet meer verkiesbaar zal zijn. Slaagt Scholz daar niet in, dan blijft de coalitie zwak en blijven partijen gericht op een gunstig moment voor nieuwe verkiezingen.


Welke richting de Duitse economie op korte termijn uitgaat, is vooral af te leiden uit de Geschäftsklima-indicator van de IFO die volgende week maandag wordt bekendgemaakt. Komende vrijdag komt de inkoopmanagersindex voor wie niet op het brede onderzoek van de IFO wil wachten. Beide indices laten al twee jaar een gestage daling zien. De afgelopen week was er wel enige opleving in de ZEW-indicator, die op het hoogste niveau in zes maanden kwam. Daar hechten wij echter minder waarde aan. Die wordt niet afgenomen bij de industrie die hun oordeel moet baseren op productie, orderontwikkeling, maar bij financieel analisten. Daardoor beweegt de ZEW vooral mee met de Duitse beursindex DAX en niet met de economie.

 

Recessie blijft voorlopig uit

Terug naar Beleggingsnieuws