Publicatiedatum: 10 augustus 2020

De hoeveelheid obligaties met een negatieve rente neemt verder toe. Inmiddels heeft 25% van de obligaties in de wereld een negatieve rente. Alle Nederlandse, Duitse en Zwitserse staatsobligaties hebben een negatieve rente, net als bijna alle Franse, Deense, Belgische en Oostenrijkse (voor looptijden tot 20 jaar), Ierse, Slowaakse en Sloveense (tot en met 10 jaar) en zelfs in de zuidelijke lidstaten: Spaanse (tot 7 jaar), Portugese (5 jaar) en Italiaanse (2 jaar).

Met de komst van de EU-obligaties zal het aantal obligaties met een negatieve rente verder toenemen. Daarnaast hebben de obligaties van japan (tot 10 jaar) en die in Britse ponden (tot 7 jaar) nu een negatieve rente. Opmerkelijk genoeg heeft ook bijna 4% van de bedrijfsobligaties nu een negatieve rente. Dat is hoog omdat de meeste bedrijfsobligaties in dollars luiden, waar nog geen negatieve rente geldt.

Een jaar geleden had 30% van de obligaties in de wereld nog een negatieve rente maar dat daalde tot minder dan 20% aan het eind van vorig jaar. De pandemie heeft de run op veilige staatsleningen versterkt. Nog sterker is echter de rentedaling op obligaties met enig rendement. Van de obligaties wereldwijd heeft 60% een rendement van beneden de 1%; daar moeten de kosten van valuta-afdekking voor eurobeleggers nog af.

De consequentie daarvan is dat de belegger in de komende jaren geen enkele verwachting mag hebben van het rendement op obligaties. Het enige positieve is dat ondanks het hoge renterisico en het verwachte grote aantal nieuwe uitgiftes, de volatiliteit in de obligatiemarkt is afgenomen. Daardoor blijven obligaties de stabiele factor in de portefeuille.

Rente wordt steeds lager

Terug naar Beleggingsnieuws