Samenwerking kan risico’s verminderen

De stemming op het World Economic Forum (WEF) in Davos stond vorige week in schril contrast met het optimisme van vorig jaar. Davos staat door het samenkomen van wereldwijde leiders uit politiek, bedrijfsleven en instituten symbool voor globalisering. Die trend staat door zowel protectionisme als populisme ter discussie. Daarom gaven de politieke leiders Trump, May, Xi, Macron en Trudeau deze keer voorrang aan de aanpak van hun lokale problemen.

Het IMF ziet de ontwikkelingen rondom het handelsconflict, de Brexit, China en de shutdown als grootste risico’s voor de economie en stabiliteit. Toch is het IMF optimistisch over de afloop, aangezien de groeiverwachtingen voor de VS, China en het VK onveranderd bleven. Voor de wereldeconomie kwamen de ramingen voor dit jaar slechts licht lager uit op een groei van 3,5%, het laagste niveau in 3 jaar tijd. Met name de verwachte groei in Duitsland werd neerwaarts herzien. De Duitse economie staat onder druk door het handelsconflict en milieumaatregelen. Merkel, wel aanwezig op het WEF, roept op om snel compromissen te sluiten en wijst op de voordelen die de institutionele kaders tot nu toe hebben gebracht. Het bedrijfsleven steunt deze oproep. Ondanks de onzekerheden zijn veel ondernemingen positief over de winstontwikkeling. De vooruitzichten zullen echter snel verslechteren als een echte handelsoorlog uitbreekt. De spanningen zijn al zichtbaar in de economische data. De effecten van de shutdown zullen in het eerste kwartaal de groei van de VS sterk aantasten, maar op jaarbasis beperkt blijven. Kortom, op alle fronten is samenwerking een oplossing om de economische groei te verbeteren.

Kansen en risico’s in Latijns-Amerika

Waar enkele grote leiders ontbraken, kregen anderen meer aandacht. Met name de vice-president van China en de presidenten van Brazilië en Japan betraden het podium met optimistische geluiden. Beleidsveranderingen in hun landen zullen voor een stabielere economie zorgen. De Braziliaanse president Bolsonaro wil met privatiseringen, een gezondere begroting, corruptiebestrijding en pensioenhervorming de vooruitzichten van het land verbeteren. Beleggers zien deze ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet, getuige de winsten voor Braziliaanse aandelen, obligaties en de peso. Een ander Latijns-Amerikaans land dat verandering kan gebruiken is Venezuela. Ook hier kunnen de tegenstellingen wereldwijd door worden geraakt. Onder andere de VS, Brazilië, Canada, Colombia en Peru erkennen Guaidó als president, terwijl China en Rusland aan de zijde van Maduro blijven staan.

Terug naar Beleggingsnieuws