Publicatiedatum: 10 mei 2021

Op 18 mei aanstaande vindt de jaarlijkse aandeelhouders-vergadering van Royal Dutch Shell plaats. Dit jaar staat een voorstel op de agenda dat wereldwijd de aandacht zal trekken. Shell is namelijk de eerste onderneming in de olie- en gassector die aandeelhouders om advies vraagt over zijn onlangs gepresenteerde klimaatstrategie. Het is de bedoeling dat dit een terugkerend item op de agenda wordt, zodat aandeelhouders een vinger aan de pols kunnen houden met betrekking tot de voortgang in de realisatie van deze transitieplannen. Het is een trend aan het worden; bij steeds meer bedrijven staat het klimaat letterlijk op de agenda en eisen aandeelhouders een “Say on Climate”. Een van de organisaties die zich daar sterk voor maakt, is The Children’s Investment (TCI), een activistisch hedgefonds geleid door Chris Hohn. Het managementvoorstel dat door “Royal Dutch” ter stemming wordt gebracht, is onder meer het resultaat van een jarenlange dialoog van aandeelhouders met het bedrijf. Bijvoorbeeld onder de vlag van Climate Action 100+, waarbij Robeco en de Church of England Pensions Board, namens een grote groep beleggers druk uitoefende op Shell om werk te gaan maken van de energietransitie.

De onderneming heeft inmiddels de ambitie uitgesproken om toe te werken naar een CO2 uitstoot van netto nul (net-zero) in 2050. Het behoort daarmee tot de meer vooruitstrevende bedrijven binnen de sector. Een andere partij die al jarenlang druk uitoefent is Follow This, een groep van activistische aandeelhouders. De doelstellingen van Shell gaan hen nog niet ver genoeg en zijn volgens deze organisatie nog niet in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Follow This heeft daarom een aandeelhoudersresolutie ingediend met ambitieuzere doelstellingen. Dit agendapunt wordt eveneens ter stemming gebracht. De uitslag van de stemming over Shell’s klimaatstrategie is niet bindend, maar vervult, samen met de stemming over de aandeelhoudersresolutie van Follow This, een belangrijke signaalfunctie voor het bedrijf. Zijn de gepresenteerde klimaatplannen ambitieus genoeg voor aandeelhouders of moet de omschakeling volgens hen nog sneller? De uitslag biedt ook een inkijkje in het stemgedrag van institutionele beleggers die steeds meer onder druk staan om hun duurzame beloftes kracht bij te zetten.

Je kunt er over twisten of de doelstellingen van Shell ambitieus genoeg zijn. Sowieso is het duidelijk dat Shell veel werk te verzetten heeft en daar beter vandaag dan morgen mee kan starten. De kritiek op de energietransitiestrategie gaat echter enigszins voorbij aan een ander belangrijk en uniek aspect, namelijk dat het plan elke drie jaar tot aan 2050 wordt geactualiseerd. Ook kunnen aandeelhouders middels een jaarlijks terugkerend agendapunt vanaf 2022 aangeven wat ze vinden van de geboekte voortgang. Geen groene vergezichten dus, maar doelstellingen waar het bedrijf al snel op afgerekend kan worden. De onderneming heeft voor zichzelf een ‘kiezel in de schoen’ gecreëerd die voor een blijvend gevoel van ongemak binnen het concern gaat zorgen. En als Shell niet snel (genoeg) werk maakt van zijn beloftes, kunnen aandeelhouders alsnog stemmen met hun voeten.

Say on climate

Terug naar Beleggingsnieuws