Sell in May ging dit jaar op

De maand mei was teleurstellend voor aandelen. Wat waren de uitschieters?

Regio’s en sectoren die geraakt worden door het handelsconflict gingen hard onderuit. De veilige haven werden opgezocht. Door alle retoriek van Trump kunnen de markten volatiel blijven.

De rendementen over mei geven duidelijk aan waar de grootste klappen van de handelsoorlog vallen. De aandelenbeurzen in China, andere opkomende landen en kleinere ondernemingen verloren in één maand tijd meer dan 7%. Qua sectoren zijn technologie, industrie, duurzame consumptiegoederen en basismaterialen de grootste verliezers. Halfgeleiders kenden hun slechtste maand sinds november 2008 en vielen 17% terug, zodat de halfgeleiders-index, de SOX, nu weer onder het niveau van 2000 ligt.

Beleggers vluchtten naar veiligere havens. Zo stegen de Amerikaanse staatsobligaties bijna 2%, waarbij leningen met een looptijd langer dan 20 jaar zelfs 5% rendeerden. Ook de Europese staatsobligaties behaalden in mei hoge rendementen en de Duitse 10-jaars rente staat met minus 0,2% op het laagste niveau sinds 1990. Niet alle obligaties werden als veilig beschouwd. De risicovollere Amerikaanse high yield obligaties leverden in. Qua sectoren bleken de klassieke defensieve aandelen, de nutsbedrijven, onroerend goed en voeding en drank in staat om de maand in de plus te eindigen. Binnen technologie verschoven beleggers van halfgeleiders naar software. Verder werd bescherming gevonden in goud en de dollar en in aandelen van landen waar verkiezingen zorgen voor hoop op verandering, zoals Argentinië en Griekenland. Zolang Trump het handelsconflict niet de-escaleert zullen de beurzen onder druk blijven. Toch staan de meeste indices dit jaar nog op een ruime winst.

Terug naar Beleggingsnieuws