Spanje naar de stembus

Spanje naar de stembus

De vervroegde verkiezingen in Spanje zijn slechts een kleine zorg voor Europa. Goedkeuring van de begroting was het struikelblok, maar onderliggend is het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië de werkelijke reden. De grootste risico’s vormen de opkomst van de radicaal rechtse partij VOX en een nieuwe opstand in Catalonië. Geen van de politieke partijen is echter anti-Europees. Bovendien zal een nieuwe coalitie een sterker mandaat krijgen dan de huidige minderheidsregering, waardoor verdere hervormingen mogelijk worden. Premier Sánchez heeft zich geliefd gemaakt met een 22%-verhoging van het minimumloon, hogere pensioenuitkeringen en meer overheidsbestedingen.

Toch blijft de begroting ruim binnen de Europese normen. De basis daarvoor is gelegd in een lange recessieperiode tot 2014, toen saneringen in de bankensector en een verlaging van de lonen grote offers vergden. Mede daardoor behoort de Spanje de laatste vijf jaar tot de koplopers in Europa. 

Beleggers maken zich eveneens weinig zorgen. Op de obligatiemarkt betaalt Spanje nog altijd 114 basispunten meer op een 10-jaarslening dan Duitsland, maar dit wijkt weinig af van de voorgaande maanden. Op de Spaanse aandelenbeurs is eveneens geen onrust. Wel blijft de index achter bij de rest van Europa, zowel dit jaar als in 2018. De waardering oogt met een koers-winst-verhouding van ruim 11 aantrekkelijk, maar wordt verklaard door de hoge weging van banken en nutsbedrijven. Deze sectoren houden voorlopig last van de lage inflatie.

Terug naar Beleggingsnieuws

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Bel ons