Publicatiedatum: 26 mei 2021
Auteur: Ilka van Vliet

Wetenschappers doen veel onderzoek naar factorbeleggen. Bedrijven worden hierbij geselecteerd op: lage waardering (koopjes), een sterk verdienmodel, stijgende koers, stabiele koers of het feit dat ze relatief klein zijn. Maar hoeveel bedrijven voldoen aan deze criteria? En kan een bedrijf maar voldoen aan één criteria of meer? Een bedrijf kan toch ook een stijgende koers hebben en een koopje zijn? 


Deze vragen zijn volledig afhankelijk van hoe een factor wordt belegd en welke selectiecriteria voor bedrijven gelden. De grootste aanbieder van factor-indices wereldwijd, MSCI, is momenteel bezig met de halfjaarlijkse herindeling naar deze factoren. Aan ieder bedrijf worden een of meerdere factoren toegewezen. Uit eigen analyse blijkt dat 60% van alle aandelen in de factor trackers, bij een unieke factor hoort en 40% van de aandelen wordt toebedeeld aan twee of meer factoren.

Er zijn zelfs circa 10 aandelen (0,4%) die maar liefst 4 succesfactoren toebedeeld krijgen. Men spreekt hier dan ook over zogenaamde ‘super-stocks’. Voorbeelden hiervan zijn Admiral Group, Church and Dwight, D R Horton, Pandora en Take two interactive software. Beschikken deze bedrijven dan over de nodige ‘kryptonite’?

Super stocks

Terug naar Beleggingsnieuws