Publicatiedatum: 14 april 2021
Auteur: Gert van de Paal   

ASN en Triodos hebben ieder hun eigen uitgesproken beleggingsfilosofie met bijbehorende strikte duurzaamheidscriteria. Het is interessant om te zien over welke duurzame koplopers op de beurs ze beiden enthousiast zijn. Dat kun je nagaan met behulp van de X-Ray functie van Morningstar die ook in de Fondsselector beschikbaar is.

De positie-overlap tussen de portefeuilles van de vlaggenschepen ASN Duurzaam Aandelenfonds en Triodos Global Equities Impact Fund is het grootst voor de Deense farmaceut Novo Nordisk, gevolgd door Murata Manufacturing uit Japan dat elektronische componenten maakt. Zowel ASN als Triodos zijn verder gecharmeerd van Philips, halfgeleiderproducent STMicroelectronics, verpakker Smurfit Kappa en, hoe kan het ook anders, Vestas Wind Systems.

Ook de Duitse farmaceut Merck en het Zweedse Essity, beter bekend van pleisters en papieren (zak)doekjes, komen in beide portefeuilles voor. Assa Abloy, de maker van sloten en toegangssystemen uit Zweden, en ten slotte Adidas complementeren de top 10 van overlappende posities. Veel Noord-Europese namen dus. Beide portefeuilles hebben dan ook een stevige overweging naar Europa ten koste van de VS. 

Superduurzaam...

Terug naar Beleggingsnieuws