Publicatiedatum: 25 november 2020
Auteur: Ineke Valke


Nadat het aandeel Tesla dit jaar al vervijfvoudigd is, viel vorige week het besluit tot opname in de S&P 500 index. De koers steeg daarna nog eens met 36%. Is de opname in de index nu de oorzaak of het gevolg van de koersstijging? Het is vooral het laatste. Als een bedrijf snel groeit, de winst verbetert en goed verhandelbaar is, komt het in aanmerking voor opname in een index. 


Beleggers lopen daarop vooruit, mede omdat indexbeleggers het aandeel dan moeten opnemen. Dit zogenaamde Index Effect blijkt ook uit een onderzoek over de periode 1989-2017, waarin geconcludeerd werd dat aandelen in de twaalf maanden voor hun opname ruim 36% beter presteren dan de markt. Tussen aankondiging en daadwerkelijke opname, volgde nog eens een outperformance van ruim 5%. Echter, zeven dagen na opname blijken veel van deze nieuwe introducees al weer te dalen.


Bij Tesla zijn de uitslagen groter en veel institutionele beleggers zitten short. Bij veel particuliere beleggers is Tesla enorm populair. Een daling hoeft Tesla natuurlijk niet te overkomen, maar wees gewaarschuwd en houd de resultaten in de gaten.

Grafiek met koersverloop van Tesla

Terug naar Beleggingsnieuws