Uitstel is nog geen afstel

De tweet van Trump heeft de kans op een spoedig handelsakkoord erg verkleind. Een mogelijk handelsakkoord is echter nog niet van de baan. China heeft de VS uitgenodigd om verder te praten, en zolang partijen in gesprek blijven, houden beleggers hoop.

Sinds de tweet van Trump op 5 mei waarop een verhoging van de invoerheffingen op Chinese goederen werd aangekondigd, ziet het er niet naar uit dat een spoedig handelsakkoord tussen de VS en China tot stand komt. Dit betekent echter niet dat een mogelijk handelsakkoord helemaal van de baan is. China heeft afgelopen weekend handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin uitgenodigd voor verdere gesprekken in Beijing. Zolang de VS en China in gesprek blijven, blijven beleggers hoopvol dat er uiteindelijk een akkoord wordt gesloten. De hoop hierop was één van de belangrijkste aanjagers voor het sterke herstel in de eerste vier maanden van het jaar. De verhoudingen tussen de VS en China staan echter weer op scherp na de recente verhoging van de invoertarieven van 10% naar 25% op $ 200 miljard aan Chinese uitvoer en de mogelijke dreiging van invoerheffingen van 25% op de overige $ 325 mrd aan Chinese uitvoer. De door Trump opgelegde invoerheffingen kosten de Chinese economie naar schatting cumulatief 1,5 procentpunt aan groei in vergelijking met het scenario zonder heffingen. Dat kan oplopen tot 5,7 procentpunt als ook op alle resterende producten invoerheffingen wordt geheven. China heeft ook tegenmaatregelen aangekondigd, maar daarover is nog niets bekend. De huidige onzekere situatie maakt beleggers nerveus. Sinds de onverwachte omslag van Trump op 5 mei is de wereldindex met 3% gedaald en is er volgens Bank of America Merrill Lynch $ 20 miljard uit wereldwijde aandelenfondsen gestroomd. Vooral de Chinese aandelenmarkten stonden onder druk met koersdalingen van 6%, terwijl de Amerikaanse markt relatief goed bleef liggen met een daling van 2,6%.  

Trump heeft China afgelopen weekend met nieuwe tweets gemaand snel te acteren en gewaarschuwd dat ze anders een slechtere deal in zijn tweede termijn tegemoet kunnen zien. Hiermee gooit hij eerder olie op het vuur, dan dat hij de situatie laat de-escaleren. Hoewel er nog steeds een kans bestaat dat beide partijen alsnog voor de G20 top in juni een alomvattend akkoord weten te bereiken, zijn op dit moment twee scenario’s waarschijnlijker. Het eerste scenario is dat de VS en China tot een min of meer zwak akkoord komen, waarin afdwingbare afspraken ontbreken. Dit is voor China makkelijker te verteren, aangezien er in China grote weerstand bestaat ten aanzien van bijvoorbeeld beperkingen van subsidies aan staatsbedrijven. In dit geval blijven door de VS de opgelegde invoerrechten gehandhaafd. Het andere scenario is een verdere escalatie van het handelsconflict, waarbij geen akkoord wordt bereikt. In dit geval zal de pijn voor China het grootst zijn, maar ook de VS komt hier niet ongeschonden uit. Aangezien deze situatie gevolgen heeft voor de groei van de wereldeconomie en de situatie voor beide landen moeilijker wordt, is de prikkel bij beiden om tot een akkoord te komen nog steeds aanwezig.

Terug naar Beleggingsnieuws