Publicatiedatum: 16 november 2020

Met de komst van een werkend coronavaccin is het belangrijkste wapen ten tonele verschenen om de oorlog tegen het coronavirus te kunnen winnen. Daarmee is het risico op een sterke terugval van de beurs flink afgenomen en het rendementsperspectief van aandelen toegenomen. Met dit nieuws gloort herstel voor de wereldeconomie en met name ook voor de sectoren die hard geraakt zijn door de pandemie. Het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt in meer dan 90% van de gevallen. Dit is veel hoger dan verwacht door beleggers. Door de hoge effectiviteit is immuniteit sneller bereikt en dit maakt de terugkeer naar normaal sneller mogelijk. Het duurt echter wel nog even voordat mensen gevaccineerd kunnen worden en er zijn uitdagingen over het transport en de verdeling. Toch kunnen beleggers nu door de terugslag veroorzaakt door de huidige tweede golf van besmettingen en de negatieve impact van de nieuwe lockdowns heen kijken. Vanzelfsprekend werd dit met gejuich ontvangen op de beurs.

Beleggers in aandelen, hoog-risico obligaties en olie profiteerden sterk. Beleggers in veilige havens zoals Amerikaanse staatsobligaties en goud moesten juist verliezen incasseren. Binnen aandelen wisten met name de cyclische- en waarde aandelen, zoals bedrijven in de autosector en de reisbranche, sterk te herstellen en tech-aandelen die sterk profiteren van de coronacrisis werden juist van de hand gedaan. Dit lag in de lijn der verwachtingen. Voor een langdurige sectorrotatie naar cyclische -en waarde aandelen is meer nodig. De onzekerheid over een substantieel stimuleringspakket in de Verenigde Staten, de Brexit, de tweede en eventuele derde besmettingsgolf zal zorgen voor behoedzaamheid onder beleggers. Dit was ook terug te zien aan de marktreactie na de eerste euforie waar de cyclische -en waarde aandelen weer iets van de eerder behaalde winst moesten inleveren.

Bedrijven met een zwakke financiële positie kunnen door een nieuwe economische klap immers in de problemen komen en bijvoorbeeld genoodzaakt zijn om nieuw kapitaal op te halen. Het resultaat is verwatering, waardoor het potentiele herstel van de koers op termijn sterk zal verminderen. Het blijft daarom oppassen voor beleggers om blind de achtergebleven aandelen op te kopen. Maar voor bedrijven in de sectoren die hard geraakt zijn door de pandemie met een goede markt- en liquiditeitspositie biedt het vooruitzicht op betere tijden ruimte om de inhaalslag door te kunnen zetten. En de relatief lage koerswinstverhouding van waarde aandelen in vergelijking met groeiaandelen (18 versus 37) kan bij een terugkeer van bestendig economisch herstel en een (beperkte) toename van de rente beleggers doen laten besluiten om deze in de portefeuilles op te nemen ten koste van groeiaandelen. En daarmee bestaat de kans dat dit vaccinnieuws de katalysator zal zijn voor een rotatie naar cyclische –en waarde aandelen.

Vaccin katalysator voor waarde aandelen?

Terug naar Beleggingsnieuws