Onderzoek naar Trump kan leiden tot extremere politieke standpunten

De Democraten spelen gevaarlijk spel met het onderzoek naar de mogelijkheid om Trump af te zetten. Het kan de populariteit van de president, die nu op een laag niveau staat, vergroten en de standpunten bij de Democraten verscherpen en Wall Street schrik aanjagen.

Van rechts populisme naar angst voor Looney Left

Met de aankondiging van een onderzoek naar president Trump die mogelijk op termijn kan leiden tot een afzetting van de president, zijn de campagnes voor de verkiezingen volgend jaar duidelijk begonnen. Toen de procedure tegen president Clinton werd begonnen in januari 1998 duurde het tot februari het jaar erop voor de Senaat hem vrijsprak. In feite werd hij in november van dat jaar al vrijgesproken, toen de kiezers zijn Democratische Partij een ongebruikelijke zege in de mid-term verkiezingen gaven. De poging tot afzetting had zich duidelijk tegen de Republikeinen en aanklager Kenneth Starr gekeerd.

Ook nu wordt de vrees geuit dat dit precies is wat Trump nodig heeft voor zijn herverkiezingscampagne. De populariteit van de president is immers met 42% historisch laag voor een zittende president in zijn eerste termijn. De kans op een succesvolle afzetting is klein omdat de vereiste twee derde meerderheid in de Senaat onbereikbaar lijkt zolang de Republikeinen hun president blijven steunen. In 1974 verloor Nixon de steun van zijn partij pas nadat het publiek zich verder afkeerde van de president.

Voor nu is het meest waarschijnlijk dat de scheidslijn tussen de progressieven en de conservatieven er steeds duidelijker op wordt met steeds extremere standpunten. Zo zou dit kunnen leiden tot een beweging bij de Democraten richting een kandidaat als Elizabeth Warren. Beleggers zullen zich daar niet op verheugen. Niet alleen staat ze voor een forse impuls aan de sociale uitkeringen, maar ook voor het opbreken van de grote tech-bedrijven, een overgang naar volledige schone energie en ze zal het America First programma van Trump nog een extra impuls willen geven met anti-China maatregelen. Dergelijke programma’s zijn natuurlijk niet eenvoudig uitvoerbaar, maar het kan Wall Street zeker schrik aanjagen. Pas in januari zijn de eerste voorverkiezingen voor de Democraten in Iowa, gevolgd met een groot aantal verkiezingen op 3 maart 2020.

Terug naar Beleggingsnieuws