Publicatiedatum: 4 november 2020
Auteur: Peter Vonk


De olieproducerende landen (OPEC) en Rusland vergaderen eind november over een mogelijke verlenging van de productiebeperking voor begin volgend jaar. Momenteel halen OPEC en Rusland bijna 8 miljoen vaten van de markt af om de zwakke olieprijs te ondersteunen.


Met de komst van strengere coronamaatregelen neemt het reisverkeer flink af, wat ook de vraag naar olie zal afremmen. Dat de lage olieprijs een spoor van vernieling heeft achtergelaten is duidelijk. Volgens olieveldservicebedrijf Baker Hughes zijn het aantal olieplatforms in Noord-Amerika van 964 naar 384 gedaald en ook olieproducenten wereldwijd leiden stevige verliezen met verlaging van dividend, afschrijvingen op olie– en gasvelden tot gevolg.


Er zijn diverse landen die afhankelijk zijn van de inkomsten uit olie in betalingsproblemen gekomen, zoals Venezuela en Irak. Maar een ding is zeker, de wereldeconomie is nog niet toe aan een hogere productie. Een gedeeltelijke productiebeperking ligt daarom in de lijn der verwachtingen. De pijn zal nog lang voelbaar blijven.

Grafiek met olieprijzen in Amerikaanse dollar

Terug naar Beleggingsnieuws