Publicatiedatum: 27 mei 2020
Het forse beursherstel sinds het coronadieptepunt van 23 maart verraste velen. Terwijl de economische data nog niet zijn uitgebodemd, stegen aandelen (in euro’s gemeten) gemiddeld met meer dan 30%. Sinds begin dit jaar liggen de rendementen van circa 70% van de markt tussen de +7% en -40%.

De positieve rendementen werden behaald door bedrijven die weinig last hebben van de coronacrisis, maar door alleen daarop te focussen, zou je het krachtige herstel van de cyclische sectoren als energie (+50%) en basismaterialen (+35%) missen. Hoewel weinig aandelen op dit moment rond het dieptepunt van maart noteren, staat een aanzienlijk aantal (15%) nog altijd ruim 40% lager dan begin dit jaar. Dit zijn uiteraard de bedrijven waarvan de omzet sterker afhankelijk is van het herstel van de economie, bijvoorbeeld in industriegroepen als auto’s, kapitaalgoederen, vastgoed, banken, verzekeraars en luchtvaart.

Maar met dalingen van 40% tot 75% kunnen we niet doen alsof er weinig ellende is ingeprijsd. Het aanhouden of aankopen van ‘verliezers’ in deze sectoren zou, als straks het ergste voorbij is, wel eens erg lonend kunnen blijken. Dat is een reden om in de huidige markt niet alleen achter de winnaars aan te gaan, maar ook om geen afscheid te nemen van de verliezers.

Verlies inhaalslag verliezers niet uit het oog

Terug naar Beleggingsnieuws