Publicatiedatum: 23 november 2020 

Net als de cyclische sectoren doen small caps het op dagen met gunstig vaccin-nieuws beter dan de markt. De diepe recessie zorgt dit jaar voor forse winstdalingen bij small caps en hun koersen gingen in de eerste maanden van dit jaar dan ook hard onderuit. Daarna trad een sterk koersherstel op, maar voor de meeste regio’s nog onvoldoende om de achterstand op large caps in te lopen. Bedrijven in toerisme, luchtvaart, energie, onroerend goed en detailhandel staan op grote verliezen terwijl de gaming, communicatie en postbedrijven op winst staan. Beleggen in small caps is over het algemeen risicovoller dan beleggen in large caps. Small caps hebben meestal zwakkere balansen en kleinere buffers om een teruggang op te vangen. Zij bestaan vaak nog maar kort en zijn afhankelijker van de economische cyclus en van rentebewegingen, omdat zij een hogere rente betalen dan hun grotere concurrenten. De omzet- en winstontwikkeling is als gevolg hiervan onvoorspelbaarder. De groeikansen zijn groter omdat de winstbasis lager is en er meer focus is op één groeimarkt dan bij large caps die meer gediversifieerd zijn. Maar dat maakt de kans op een faillissement bij small caps eveneens groter. Deze risico’s vertalen zich over een lange termijn in een hoger aandelenrendement. Dit toonden de professoren Fama en French in de jaren negentig aan.

De omvang van een onderneming is slechts één van de vijf factoren die Fama en French definiëren en die wij in ons factorgedeelte van de aandelenportefeuille meenemen. De andere factoren zijn waarde, momentum, kwaliteit en volatiliteit. Omdat de koerstrend van de factoren snel kan veranderen, is een gelijkgewogen strategie over deze vijf factoren aan te raden. Het bewijs voor de outperformance van small caps wordt vooral door Europa en Japan geleverd. Over een periode van 20, 10 en 5 jaar presteren small caps hier beter dan large caps. Amerikaanse small caps blijven de laatste 10 jaar sterk achter en dat is vooral een gevolg van de populariteit van de FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet). De vooruitzichten voor small caps zijn gunstig. Vanaf volgend jaar neemt de winstgroei sterk toe door het cyclische karakter van de small caps. Daarnaast is de rente verder gedaald en daar kunnen de small caps met een kleine vertraging van profiteren.

Gemiddeld genomen liggen de waarderingen van small caps boven die van large caps. Door de langdurige outperformance is deze voor Europese small caps uitgelopen. Zij hebben nu een koers-winstverhouding van ruim 21 versus 17 voor large caps. De winstverwachtingen voor Europese small caps liggen veel hoger en kunnen verdere koerssteun geven. In de Verenigde Staten ligt de waardering van de S&P 600 Small Cap Index nu onder die van de S&P 500 (19,5 vs 20,6). Met het grote verschil in winstgroei in het voordeel van de small caps (67% versus 19%) ligt er een inhaalslag in het verschiet. Wel is de Amerikaanse overheid nog een belangrijke schakel omdat er nog altijd geen zicht is op een akkoord voor een nieuw steunpakket. Als dat te lang duurt, kunnen kleinere bedrijven alsnog omvallen.

Vooruitzichten small caps verbeteren

Terug naar Beleggingsnieuws