Economisch en politiek gezien heeft China het dit jaar moeilijk door de afzwakking van de binnenlandse economie en de handelsoorlog. Het land zal zich meer open moeten stellen om de handelsbeperkingen te verminderen. Op de aandelen- en obligatiemarkten heeft het land hierin al stappen gemaakt, waardoor de weging van China in de wereldaandelenindex dit jaar werd verhoogd van 3,7% naar 4%. Hoewel de weging laag blijft in verhouding tot de 16% die China uitmaakt van de totale wereldeconomie, betekent dit wel een instroom van meer dan 40 miljard dollar door buitenlandse beleggers.

MSCI zal de weging pas verder verhogen indien de Chinese beurs onder andere derivaten (opties en futures) aanbiedt en hervormingen in de transactie- en handelssystemen doorvoert. Met derivaten kunnen institutionele beleggers de risico’s beter beheersen. Volgens de OESO hebben institutionele beleggers slechts 9% van de aandelen in China in handen versus 72% in de VS en 37% in Japan. Omdat Chinese particuliere beleggers veel vaker handelen, zorgt dat voor een hoge volatiliteit. Waarschijnlijk speelt ook mee dat zich een aantal boekhoudschandalen heeft voorgedaan en het enthousiasme bij beleggers is afgenomen.

De A-aandelen presteerden tot mei dit jaar veel beter dan de andere Chinese aandelen. Sindsdien blijven zij achter. Met een koers-winstverhouding van 11 is China laag gewaardeerd, maar dit geldt alleen indien de verwachte winstgroei van 13% wordt waargemaakt. Gegeven de winstcijfers die uit de nationale rekeningen blijken, waar commerciële ondernemingen een winststijging van ruim 5% tonen en de staatsbedrijven een winstdaling van bijna 10%, zal de schatting te optimistisch zijn.

Voorwaarden aan uitbreiding China in aandelenindex

Terug naar Beleggingsnieuws