De vrees die de obligatiemarkt inboezemt

De vrees die de obligatiemarkt inboezemt

James Carville heeft één van de mooiste quotes over de obligatiemarkt. Hij gaf aan dat hij met reïncarnatie niet zou willen terugkeren als een machtig staatsman of sporter, maar als de obligatiemarkt, omdat je daarmee iedereen kunt intimideren.
In het huidige klimaat zijn er weinig landen die hun begrotingsbeleid moeten aanpassen vanwege de rente-ontwikkeling. Bij individuele bedrijven is dit echter wel te zien. Als de kredietwaardigheidsbeoordeling in het geding komt, kan de herfinanciering van schulden een probleem worden. 

 

Inmiddels hebben bedrijven hogere schulden dan voor de kredietcrisis, waardoor dit een belangrijk aandachtspunt is. De rente van een bedrijfsobligatie is immers vaak voor een langere tijd vastgezet, met een gemiddelde duration van ongeveer 7,5 jaar. Toch is er nog altijd een groep bedrijven met een hoge schuldenlast. Hun invesment grade status is in gevaar als ze de schuldenlast niet snel weten terug te brengen. Bij een verlies van de BBB-rating kunnen de obligaties niet makkelijk worden opgenomen door de highyield markt. Het goede nieuws voor de obligatiebeleggers is dat bedrijven er voldoende op berekend zijn om desnoods aandeelhoudersonvriendelijke desinvesteringen te maken. Daarmee leveren ze winstcapaciteit in, maar brengen ze de balans op orde. Dit is bijvoorbeeld bij General Electric te zien, waar de kredietopslag inmiddels gehalveerd is. Ook Kraft Heinz,  een typisch aandeelhoudersvriendelijk bedrijf, heeft deze stap nu gemaakt. Dit is één van de redenen dat de kredietopslag voor investment grade obligaties dit jaar weer is genormaliseerd. 

Terug naar Beleggingsnieuws