VS schiet zichzelf in de voet

Trump’s handelswijze kan wel eens een averechts effect hebben.

Ondanks dat de Mexicaanse importheffingen op de valreep zijn voorkomen, hebben deze het vertrouwen in andere handelsovereenkomsten geschaad. Als de VS zo omgaat hun inmiddels de belangrijkste handelspartner, dan is het voor China, Europa en Japan het overwegen waard om zich meer te richten op andere exportmarkten.

Hoewel Mexicaanse importheffingen op de valreep zijn voor-komen, tast dit het vertrouwen in handelsovereenkomsten aan. Trump dreigt immers om importtarieven niet alleen meer voor handelsbelangen te gebruiken, maar ook voor migratiebeleid en machtspolitiek. Als de VS zo omgaat met een land waarmee het vorig jaar een handelsakkoord afsloot en dat inmiddels de belangrijkste handelspartner is, dan is het voor China, Europa en Japan het overwegen waard om zich meer te richten op andere exportmarkten. De druk op Amerikaanse consumenten en bedrijven wordt daardoor nog groter. Zij kampen immers al met hogere lasten en een achteruitgang in de concurrentiepositie. China verhoogde de importtarieven op Amerikaanse producten, maar verlaagde die juist voor andere handelspartners. Volgens onderzoeksbureau PIIE hanteert China voor de VS een importtarief van 20,7% versus 6,7% voor de andere landen en dat is zichtbaar in de importcijfers.

Een heffing op Mexicaanse producten zou Amerikaanse ondernemingen hard treffen. Zo’n 70% van de handel met Mexico betreft die met Amerikaanse deelnemingen. De producten gaan meerdere malen de grens over en zouden dus telkens met een heffing worden belast. De beurzen bleven lang rustig onder de dreiging, mede doordat de kans op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, toenam. Ook op dit terrein is Trump actief en zet hij de Fed onder druk. De Fed-bijeenkomst aanstaande woensdag komt te vroeg, maar op grond van de afzwakkende economische groei, de lage inflatie en de teleurstellende banengroei heeft de Fed genoeg redenen om eind juli de rente te verlagen. En zo moet de centrale bank de gevolgen van het handelsbeleid opvangen.

Terug naar Beleggingsnieuws