Wachten op liquiditeitsimpuls

Wachten op liquiditeitsimpuls

Drie jaar geleden verhoogde de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, voor het eerst de beleidsrente. Waarschijnlijk gaat de Fed in december voor de negende keer de rente verhogen. Voor volgend jaar geven de leden van de Fed zelf aan dat er vier renteverhogingen aan zitten te komen. Op basis van de Fed funds futures rekent de markt slechts op twee renteverhogingen. Op het moment dat Fed-voorzitter Powell aangeeft dat het tijd is voor een pauze, zorgt dit voor een bescheiden liquiditeitsimpuls.

Het jaar 2018 is het jaar van de piek-liquiditeit. Ondanks de renteverhogingen sinds december 2015 verbeterden de financiële condities tot februari van dit jaar. Financiële condities zijn een indicatie hoe eenvoudig bedrijven aan geld kunnen komen. Daarbij wordt niet alleen naar de kredietverlening via gereguleerde banken gekeken, maar ook naar de kapitaalmarkten. Toen in april ook het balanstotaal van de grote centrale banken (Fed, ECB en BoJ) piekte, viel de laatste liquiditeitsimpuls weg. Pas als het eb wordt zie je wie er geen zwembroek aan heeft, aldus meesterbelegger Warren Buffett. Eén voor één werden de gevolgen van de afgenomen liquiditeit zichtbaar: eerst de zwaar gefinancierde posities in volatiliteitsderivaten, daarna in opkomende landen als Argentinië en Turkije, de onrust in Italië, hogere kredietopslagen en afgelopen maanden waren de FANG-beurslievelingen aan de beurt. Combineer dat met het feit dat ook de verwachtingen ten aanzien van de economische groei niet langer naar boven worden bijgesteld - inmiddels zien we zelfs neerwaartse bijstellingen – en ook economische impulsen vallen weg.

Het helpt niet dat president Trump tegen de Fed ageert over de in zijn ogen te hoge rente. De Fed koestert haar onafhankelijkheid en kan gezien de ongekende fiscale impuls niet veel meer dan de rente verhogen. Maar met de verhoging in december komt de Fed in de neutrale zone. De inflatie heeft dan wel de doelstelling van de Fed bereikt, maar er zijn weinig indicatoren dat de inflatie op korte termijn gaat doorschieten. Tegenover stijgende lonen en hogere importprijzen staan lagere olieprijzen en voortdurende prijsdruk dankzij globalisering.

Door de afname in de netto-short posities in Amerikaanse staatsobligaties lijkt de markt sinds eind september voorzichtig voor te sorteren op een beleidsaanpassing door de Fed. Op het moment dat de Fed een pauze neemt in wat waarschijnlijk toch al de langste verkrappingscyclus ooit zal worden, zal dit zichtbaar worden in een zwakkere Amerikaanse dollar. Dat geeft (opkomende) markten volgend jaar wat lucht waardoor die kunnen herstellen van de koersdreun dit jaar.

Terug naar Beleggingsnieuws