Winst populisten blijft uit

Eén risico minder voor beleggers.

Bij de Europese verkiezingen is een gevreesde sterke opmars van eurosceptische partijen uitgebleven. De uitslag is gunstig, omdat een sterke opmars van populisten door beleggers als één van de risico’s werd gezien voor dit jaar. Desondanks kan de politieke situatie in Italië nog voor politieke reuring zorgen.

Bij de Europese verkiezingen is een gevreesde sterke opmars van eurosceptische partijen uitgebleven. Afgezien van Italië waar de eurosceptisch partijen wel forse winsten wisten te boeken, bleef het aandeel van populisten per saldo gelijk aan het resultaat van de verkiezingen van 2014. De tradionele centrumpartijen leden verlies ten gunste van de Liberalen en de Groenen, waardoor er dit keer een grotere coalitie gevormd moet worden. De uitslag is desondanks gunstig, omdat een sterke opmars van populisten door beleggers als één van de risico’s werd gezien voor dit jaar. Een sterke winst van deze partijen zou het vooruitzicht van Europa alleen maar bemoeilijken en ondermijnt een breed gedragen aanpak voor grote problemen die landoverstijgend zijn, zoals bijvoorbeeld het immigratievraagstuk, het handelsconflict en het conflict tussen de VS en Iran.

Het Europese parlement is in de afgelopen tijd belangrijker geworden met grote invloed op bijvoorbeeld regelgeving ten aanzien van persoonsgegevens en de handelsdeal tussen de EU en Japan. Het sterke resultaat van populisten in Italië kan nog wel voor een gespannen situatie zorgen met de Europese Commissie. Er is bij Lega een sterke weerstand tegen Europese begrotingsregels. Zo hameren ze op belastingverlagingen om de economische groei aan te jagen, ondanks de torenhoge staatsschuld. Terwijl de begrotingsregels in Europa juist bezuinigingen voorschrijven. Ook kan het teleurstellende resultaat van de Vijfsterrenbeweging de positie van Lega in de coalitie versterken, waardoor de kans op nieuwe verkiezingen in Italië dit jaar mogelijk blijft.

Terug naar Beleggingsnieuws