Publicatiedatum: 3 mei 2021

De resultaten over het eerste kwartaal zijn overtuigend en de komende kwartalen zal de winstgroei aanhouden. In de cijfers zijn meerdere trends zichtbaar. Europese ondernemingen maken na negen tegenvallende kwartalen een forse omslag. De winsten stijgen met 70% ten opzichte van het slechte eerste kwartaal vorig jaar en liggen 35% boven de verwachtingen. De Amerikaanse winsten, die al eerder herstelden, nemen ruim 40% toe en zijn zo’n 25% beter dan verwacht.

De omzetgroei is dit kwartaal relatief hoog, een gevolg van de sterke economische groei en inhaalbestedingen. Dat laatste leidt eveneens tot een hoge winstgroei bij sectoren die hard geraakt zijn door de coronacrisis, zoals consument cyclisch, financiële waarden en basismaterialen. Ook de grote technologieondernemingen zetten hun dominantie voort. De winst van Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft steeg met 105% tot $ 75 miljard. Hun marges verbeteren door kostenbesparingen en schaal-voordelen. In veel sectoren worden de prijzen verhoogd om de stijgende grondstof- en transportprijzen te compenseren.

Veel ondernemingen hebben de ruimte om hun schulden af te lossen, de dividenden te verhogen en meer eigen aandelen in te kopen. Maar ook veel bedrijven hebben het door de lockdowns nog moeilijk, zoals Scandic Hotels, Boeing en Carnival. Daar komen steeds meer bedrijven bij. Zo stelde Novartis teleur doordat Covid de behandeling van andere ziektes belemmert. De aandelenkoersen reageren positiever op goede resultaten dan begin dit jaar. En helemaal als een bedrijf de verwachtingen omver blaast, zoals Deutsche Bank, United Parcel Services en Nokia, die daarna met respectievelijk 15%, 13% en 10% stegen.   

 

Winstcijfers overtuigen, ook op de beurs

Terug naar Beleggingsnieuws