Winstdruk nog niet verontrustend

Het resultatenseizoen over het eerste kwartaal is gestart, maar de verwachtingen van analisten zijn niet hoog gespannen. Ondernemingen gaven vooraf meer winstwaarschuwingen dan in de vorige kwartalen en analisten verlaagden hun taxaties sterk. De afzwakking van de economie en de effecten van het handelsconflict werken negatief door op de winsten. De resultaten van Amerikaanse ondernemingen ondervinden extra druk door de hogere dollar, de overheidssluiting in de VS en de loongroei. Voor de VS dreigt een winstrecessie, waarbij de winsten in twee opeenvolgende kwartalen dalen. De laatste keer dat een winstrecessie optrad was in het eerste kwartaal van 2016, toen de olieprijs instortte.

Dat er een winstrecessie komt is nog allerminst zeker, want de economische vooruitzichten verbeteren en de omzetgroei is hoog. Zelfs als er sprake zou zijn van een recessie, dan nog is de terugslag geen reden voor pessimisme. Amerikaanse ondernemingen hebben namelijk te maken met een moeilijke vergelijkingsbasis. Vorig jaar profiteerden zij van belastingverlaging en kwam de winstgroei in de eerste drie kwartalen boven de 25% uit. Het relatieve belastingvoordeel was goed voor een derde van de winstgroei en deze groei valt nu uit de vergelijking. Voor het eerste kwartaal gaan analisten uit van een lichte winstdaling van ruim 2%, waar begin dit jaar nog op een stijging van ruim 5% werd gerekend. Voor het tweede kwartaal spant het erom, want de verwachte winstgroei ligt nu rond de nullijn. Ook voor Europese bedrijven wordt voor het eerste kwartaal een lichte winstdaling van bijna 2% verwacht. De winsten van Japanse bedrijven zullen wel toenemen en is volledig het gevolg van margeverbeteringen.

Voor alle regio’s geldt een terugval in basismaterialen, communicatiediensten en halfgeleiders. Door de lagere vraag naar geheugenchips en lagere prijzen boekte het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics de afgelopen vier jaar met 60% de grootste winstdaling. Zo’n omslag is vergelijkbaar met 2014, toen geheugenchips eveneens onder druk stonden. Later in het jaar kan herstel in de vraag optreden door nieuwe mobiele applicaties en verdere ontwikkeling van 5G. De verschillen in de regio’s zitten voornamelijk in de financiële- en energiesector, en de invloed van de inkoop van eigen aandelen. De winsten van Europese banken zullen dalen doordat zij veel afhankelijker zijn van de rente. In de VS hebben olieconcerns meer last van de daling van de olieprijs ten opzichte van 2018 en hun winsten zullen hierdoor ruim 20% dalen, terwijl die in Europa nog kunnen stijgen. Een ander verschil is de inkoop van eigen aandelen. In de VS en Japan steunt dit inkoopmodel de winstgroei, terwijl deze in Europa naar verwachting iets zal afnemen. Na de koersrally dit jaar zijn goede resultaten nodig om de waarderingen te rechtvaardigen. De lage verwachtingen maken dat bedrijven hun beleggers tevreden kunnen stellen.

Terug naar Beleggingsnieuws