Winstmomentum staat onder druk

De wereldwijde winstontwikkeling staat vanwege politieke onzekerheden al geruime tijd onder druk. Daar kan een verandering in komen als het handelsconflict de-escaleert.

Winstmomentum staat onder druk

De wereldwijde winstontwikkeling staat vanwege politieke onzekerheden al geruime tijd onder druk. Daar kan verandering in komen als het handelsconflict de komende tijd de-escaleert. Vorige week hebben we kunnen zien dat de VS en China een tijdelijke deal hebben bereikt op onderwerpen als intellectueel eigendom, agrarische producten en financiële diensten. Ook worden er voorlopig geen verdere heffingen doorgevoerd. Deze ontwikkeling is positief ontvangen door de markt. Maar de onzekerheid die nu al een tijd duurt, heeft duidelijk zijn weerslag op de winstontwikkeling.

Zo zien we dat het wereldwijde winstmomentum, na een korte opleving in het eerste kwartaal van dit jaar, sinds mei onder druk staat. Het cijferseizoen in de VS is nu in volle gang en voor de S&P 500 bedrijven wordt over het derde kwartaal een winstdaling van 4,1% verwacht. De winstgroei valt dit jaar ook lager uit vanwege het wegebben van de belastingimpuls van Trump. De aandeleninkoopprogramma ’s in de VS verzachten de pijn, waardoor de winst per aandeel in het derde kwartaal naar verwachting met 2,1% daalt.

Vooral de sector energie draagt negatief bij, vanwege de daling van de olieprijs ten opzichte van een jaar geleden. Tech doet het ook slechter. De winstmarges staan voor techbedrijven onder druk. Die dalen naar verwachting met 11,9%. Historisch gezien zien we wel dat de gerealiseerde winsten voor de S&P 500 gemiddeld genomen 3,7% hoger uitkomen dan verwacht, waarbij ruim 70% van de S&P 500 bedrijven betere cijfers rapporteert dan de analistenverwachtingen.

Terug naar Beleggingsnieuws