Publicatiedatum: 27 mei 2020




Onlangs hebben diverse bedrijven, die obligaties met een relatief laag kredietoordeel (high yield) hebben uitstaan, faillissement aangevraagd als gevolg van de coronacrisis. Bekende voorbeelden zijn autoverhuurbedrijf Hertz en retailers JC Penny, Neiman Marcus en J.Crew. Er is angst voor een golf aan verdere faillissementen.

De vraag is of die risico’s al niet meer dan voldoende in de prijzen verwerkt zijn. De rentespreads laten zien dat beleggers erop rekenen dat 10% van de Europese schulden het komend jaar deels of helemaal niet worden terugbetaald. In de VS ligt die verwachte 1 jaar “default rate” op 11%. Historisch gezien zijn dat hoge percentages. Het is voor beleggers moeilijk in te schatten hoe groot de economische schade van het coronavirus zal zijn.

Wel is zeker dat hoe langer de lockdowns duren, er meer bedrijven failliet gaan. Het is daarom verstandig om in high yield (HY) obligaties te beleggen via een gespreid HY-fonds. Voorbeelden van fondsen die beleggen in HY-obligaties zijn het Robeco High Yield Bonds fonds en de iShares High Yield Corp Bond ETF.

Worden high yield leningen een probleem?

Terug naar Beleggingsnieuws