Johnson is controle kwijt

Een no-deal Brexit op 31 oktober is waarschijnlijk van de baan, maar biedt weinig duidelijkheid over de toekomst van het VK, mede door wantrouwen in Johnson.

Zelfs Jo Johnson is Brexit-moe

De ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk blijven verbazen. Premier Boris Johnson royeerde 21 partijgenoten en schoffeert daarmee de democratie. Deze leden van de Tories stemden mee met de Labour-oppositie om een harde Brexit op 31 oktober te voorkomen. Johnson is de meerderheid in het parlement kwijt en hij heeft geen controle meer over het politieke beleid en zijn eigen partij. Minister van werkgelegenheid, Rudd, stapte op omdat zij de acties van Johnson onacceptabel vindt en een aanval op de democratie. Premier Johnsons broer Jo wil niet meer kiezen tussen familie- en landsbelang. De kans dat Schotland wil strijden voor onafhankelijkheid neemt met het aftreden van Davidson, leider van de Tories, toe.

Door het wantrouwen in Johnson stemt de oppositie nog niet in met nieuwe verkiezingen. Eerst zal het VK op de Europese top in oktober uitstel voor een Brexit moeten aanvragen (tot 31 januari) of, minder aannemelijk, het VK zal voor 31 oktober een akkoord over de Brexit moeten sluiten. Johnson is dan nog wel zo principieel dat hij dat zelf niet zal doen, wat betekent dat hij waarschijnlijk af zal treden als premier. Het Britse pond beweegt mee met de ontwikkelingen. De munt herstelde na de zege van de oppositie, maar de munt blijft kwetsbaar door de onvoorspelbaarheid van de politieke uitkomsten en door de zwakke economie. De Bloomberg Brexit Barometer geeft een negatief beeld. Deze is gebaseerd op werkgelegenheid, inflatie, groei en onzekerheid. Hoe lager de index, des te slechter de economie.

Terug naar Beleggingsnieuws