De discussie over negatieve rentes is nieuw leven ingeblazen door de Zweedse centrale bank. In Zweden heeft de Riksbank de rente voor de tweede keer verhoogd. Nu is deze terug op 0%. De Riksbank beëindigt hiermee het experiment van negatieve rentes, omdat het de indruk heeft dat het meer kapot maakt dan dat het oplevert. Ongewenste negatieve effecten zijn er vooral voor de banken en voor consumenten in de vorm van hoge huizenprijzen. Ook is de Zweedse kroon er erg door verzwakt; van 11 cent naar iets meer dan 9 cent versus de euro.

Het is een opvallende draai van de Riksbank, omdat de ECB de depositorente recentelijk nog heeft verlaagd. De Riksbank durft nu een eigen koers te varen. De Riksbank probeert de beëindiging van het experiment van negatieve rentes te verkopen als een verzachtende maatregel in plaats van een renteverhoging. De inflatieverwachtingen zijn immers afgenomen, de groei van de Zweedse economie is beneden potentieel en de hoge werkloosheid loopt verder op. De Riksbank benadrukt dat de rente nog lang op 0% zal blijven en dat compenserende maatregelen mogelijk zijn. De kans bestaat dat het opkoopprogramma voor obligaties wel weer wordt uitgebreid.

Ondanks de renteverhoging zijn negatieve rentes op de geldmarkt nog niet helemaal uitgebannen. Toch lijkt de Zweedse kroon nu een herstel te laten zien: tot € 0,095. Als de Zweedse balanceeract slaagt, kan het de discussie binnen de ECB over de negatieve rentes weer doen oplaaien. Tot dusverre focust die zich echter op het opkoopprogramma voor obligaties.

Zweedse centrale bank neemt afscheid van negatieve rente

Terug naar Beleggingsnieuws