Beleggingsvisie

Beleggingsvisie

  Lees de maand- en kwartaalberichten die terugblikken en vooruitkijken op de ontwikkelingen op de financiële markten. 

  Maandvisie financiële markten Rabobank

  De maandelijkse update van de Visie Financiële Markten.

  Kwartaalbericht 2018

  Het is dit jaar niet gemakkelijk voor actieve beleggers. Aandelen uit de VS presteren veel beter dan de wereldindex. Doordat het Amerikaanse gewicht in die wereldindex is opgelopen tot 55%, blijft zo’n beetje elke aandelenmarkt buiten de VS achter bij het gemiddelde. Datzelfde fenomeen zien we ook bij obligaties. Staatsobligaties uit de eurozone wegen erg zwaar in de index en zijn tegelijkertijd extreem duur. Actieve beleggers mijden daarom zoveel mogelijk deze categorie, maar over de eerste negen maanden zijn deze obligaties nog duurder geworden en blijven andere obligaties daarbij achter. Drie jaar geleden hebben we binnen aandelen naast de regioverdeling gekozen voor een verdeling over factoren. Tijd voor een eerste evaluatie. Voor wat betreft de aandelensatellieten zien we vooral kansen buiten de VS. Binnen obligaties blijven de keuzemogelijkheden zeer beperkt, zeker binnen de eurozone. Italië springt er uit, al gaat dat wel gepaard met de nodige onrust. Emerging debt obligaties zijn aantrekkelijk, zeker nu ze onterecht zijn afgestraft.

  Beleggingsvisie 2019

  Beleggers hebben in aanloop naar 2019 vooral oog voor de risico’s. Toch is het glas eerder halfvol dan -leeg. De marktconsensus rekent namelijk op een recessie in het tweede kwartaal van 2020. Gelet op de dalende koersen lijken beleggers echter al rekening te houden met een forse recessie op kortere termijn. Nu is het voorspellen van recessies niet eenvoudig, maar duidelijk is dat een toekomstige recessie waarschijnlijk niet zo diep zal zijn, omdat het financiële systeem er veel beter voor staat dan in 2008.

  Nu de waardering voor aandelen op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar is aangekomen en de rente in historisch opzicht nog altijd laag staat, is er in een beleggingsportefeuille geen goed alternatief voor aandelen. Door de lage rente kunnen obligaties namelijk geen tegenwicht meer bieden aan correcties op de aandelenmarkt. Hoewel het sentiment de afgelopen twaalf maanden 180 graden is gedraaid, zien we goede rendementsmogelijkheden voor aandelen.

  Zelf regelen & Contact

  Zelf regelen Contact Chat Bel ons