Waarin kun je beleggen?

22 september 2022 17:38

Er is een ruime keuze aan beleggingsproducten. We leggen je graag uit wat er voor jou als belegger te koop is en hoe je een keuze maakt.

Aandelen

Een aandeel is een bewijs van deelneming in een onderneming. Meestal wordt een deel van de winst aan de aandeelhouders uitgekeerd als dividend.

In het orderscherm kun je alle beschikbare aandelen bekijken en filteren. Vanuit dit scherm kun je ook een order plaatsen.

Obligaties

Een obligatie is een bedrag dat je uitleent aan een onderneming of overheid. Meestal wordt het op een van tevoren bepaald moment terugbetaald. Tijdens de looptijd ontvang je rente. Deze betaling wordt coupon genoemd.

In het orderscherm kun je alle beschikbare obligaties bekijken en filteren. Vanuit dit scherm kun je ook een order plaatsen.

Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen worden beheerd door financiële experts. Ze bestaan meestal uit verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen. Door te beleggen in fondsen wordt risico voor je gespreid. Vaak richten fondsen zich op een bepaalde regio (bijvoorbeeld Zuid-Amerika) of sector (bijvoorbeeld financiële dienstverlening).

Voor het kiezen van beleggingsfondsen kun je gebruikmaken van de Fondsselector in Rabo Online Bankieren. Via de Rabo App is dit helaas niet mogelijk. Klik in het overzicht op je rekening van Rabo Zelf Beleggen of Rabo Advies Beleggen. Ga vervolgens rechtsonder naar de Fondsselector in je portefeuille-overzicht. Nu kun je eenvoudig aan de slag.

Indexfondsen en trackers

Met indexfondsen beleg je gespreid tegen lage kosten. Je volgt een bepaalde index. Je kunt indexbeleggen in bijvoorbeeld een wereldwijde index of in de Nederlandse AEX. Met slechts één transactie kun je zo een brede, wereldwijde spreiding in je portefeuille aanbrengen.

Opties

Een optie is het recht om binnen of na een afgesproken periode een beleggingsproduct te kopen of te verkopen. Dit gebeurt tegen een vooraf bepaalde (uitoefen)prijs.

Turbo's

Een turbo is een investering in een onderliggende belegging waarop een hefboom wordt toegepast. De investering wordt grotendeels gefinancierd door de aanbieder van de turbo.

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen.

Rabobank Certificaten

Rabobank Certificaten zijn certificaten van participaties zonder einddatum die zijn uitgegeven door Rabobank (via Stichting AK Rabobank Certificaten). Rabobank Certificaten zijn verhandelbaar via Euronext Amsterdam. Met de certificaten investeer je in Rabobank, een coöperatieve bank met leden in plaats van aandeelhouders.

In het assortiment zoeken

Op het scherm ‘Product zoeken’ kun je opzoeken of een titel in het assortiment zit. Niet alle titels zitten in het assortiment. Voor sommige titels geldt dat de kosten hoog zijn en er weinig vraag naar is.

Wil je meer dan € 20.000 beleggen in een titel die niet in het assortiment zit, dan kunnen wij hem voor je toevoegen. Informeer hierover bij je Rabobank of neem contact op met het Service Centrum Beleggen.