Hoe werkt beleggen in een beleggingsfonds?

22 september 2022 17:38

Een beleggingsfonds is een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen dat voor je wordt beheerd door financiële experts. Waar moet je op letten als je in fondsen gaat handelen? We leggen het je graag uit.

In welke beleggingsfondsen kun je bij ons beleggen?

Voor het kiezen van beleggingsfondsen kun je gebruikmaken van de Fondsselector in Rabo Online Bankieren. Klik in het overzicht op je rekening van Rabo Zelf Beleggen of Rabo Advies Beleggen. Ga vervolgens rechtsonder naar de Fondsselector in je portefeuille-overzicht. Nu kun je eenvoudig aan de slag.

De Fondsselector is alleen beschikbaar via een desktop. Niet via de Rabo App.

In de Fondsselector vind je uitgebreide en actuele informatie over meer dan 350 beleggingsfondsen. Onder andere van de volgende partijen: BlackRock, BNP Paribas, Carmignac, DWS, Fidelity, JP Morgan, Kempen, NNIP, Robeco, Triodos en Vanguard.

Handelen in beleggingsfondsen

Dit moet je weten als je gaat handelen in beleggingsfondsen:

Je kunt elk moment je order inleggen, je order wordt slechts één keer per dag afgehandeld. Elk beleggingsfonds heeft namelijk een zogenaamde ‘cut-off-tijd'. Dit is het tijdstip op de dag waarop alle orders worden verzameld en worden aangeboden bij het fonds. Je vindt de handelstijden van elk fonds in de Fondsselector. Plaats je je order voor de cut-off-tijd, dan wordt je order meegenomen. Is je order pas na die tijd binnen, dan wordt je order de volgende beursdag verwerkt. Houd er rekening mee dat wij circa 1 uur eerder dan het cut-off-tijdstip van het fondshuis je orders moeten kunnen verwerken.Je kunt je order in hele bedragen inleggen, dat wil zeggen in hele euro’s. In aantallen of in eurocenten is niet mogelijk.Het minimumbedrag van een aankoop order is € 50, exclusief de kosten van de transactie. Dit minimumbedrag geldt niet voor verkooporders.Je order wordt afgerekend tegen de werkelijke waarde op basis van de beleggingen binnen het fonds (dit heet ook wel intrinsieke waarde van het fonds).