Hoe lang duurt een opname?

22 september 2022 17:38

Je kunt wanneer je wilt geld opnemen uit Rabo Beheerd Beleggen. Als je opname hoger is dan het saldo op je Rabo BeleggersRekening, moeten we beleggingen verkopen. Op deze pagina lees je wat je kunt verwachten.

Verwerking van een opname

Wanneer we voor je opname beleggingen in de 1895-beleggingsfondsen moeten verkopen, zullen de orders meestal de werkdag na de door jouw ingevoerde opname worden ingelegd. Het proces is dan doorgaans* als volgt:

Dag van de opnameopdrachtJe kunt opnames tot 23.59 uur opgeven.
Beursdag 1Vroeg in de ochtend maken we de beleggingsorders aan. Om 10.00 uur geven we je order door aan het 1895-beleggingsfonds. Dit tijdstip wordt de cut-off van dit beleggingsfonds genoemd. Op deze dag vindt de daadwerkelijke handel plaats.
Beursdag 2De fondsbeheerder stelt de uitvoeringsprijs/koers voor 14:00 uur vast, waarna je de beleggingen uit je portefeuille ziet verdwijnen en de opbrengst op je beleggersrekening ziet verschijnen. Deze uitvoeringsprijs/koers is gebaseerd op de slotkoersen van de beursdag ervoor. Beursdag 2 is nodig om uit te rekenen wat de koers daadwerkelijk is geworden.
Beursdag 3Het opgegeven bedrag voor de opname wordt overgeboekt naar de door jou opgegeven rekening.

*NB: Over het algemeen wordt dit proces gevolgd, maar de verwerking van de orders kan maximaal tien werkdagen in beslag nemen. Het kan bijvoorbeeld langer duren wanneer er dagen zijn waarop bepaalde beurzen zijn gesloten of als er al bestaande orders zijn ingelegd voor een herschikking van de portefeuille.

Waarom kun je niet meer dan 90% van je beleggingstegoed opnemen?

Wanneer de fondsbeheerder beleggingen moet verkopen om aan de opname te kunnen voldoen, is van tevoren niet bekend wat de precieze uitvoeringsprijs van deze beleggingsorders wordt. Als deze tegenvalt, kan het zijn dat de fondsbeheerder meer aandelen en obligaties moet verkopen dan je in je portefeuille hebt. Om dit te voorkomen, kun je niet meer dan 90% van je beleggingstegoed opnemen.

Wil je toch meer opnemen? Dan raden we je aan om de rekening te sluiten. We verkopen dan je volledige portefeuille en maken de verkoopopbrengst naar je over. Zo voorkom je ook kosten voor het aanhouden van een rekening die bijna leeg is. Je kunt daarna altijd weer eenvoudig starten met beleggen, via de Store in de Rabo App en Rabo Online Bankieren.