Bosmarmottendag: Leren van het verleden

Windmolens in de zee

Publicatiedatum: 9 april 2020
Auteur: Martijn Teune

Martijn Teune is portefeuillemanager Rabo Beheerd Beleggen bij Rabobank Particulieren & Private Banking. In deze column bespreekt Martijn het belang van belegd blijven in tijden van crisis.


Ken je de film ‘Groundhog Day’ met Bill Murray in de hoofdrol? Dat is waar ik aan moest denken toen ik de statistieken van de stortingen en onttrekkingen van onze klanten in Rabo Beheerd Beleggen zag. Voor de mensen die de film niet kennen: weerman Phil Connors wordt naar een gehucht gestuurd om verslag te doen van het jaarlijkse festival Groundhog Day, oftewel bosmarmottendag. Hij komt terecht in een tijdlus en beleeft de door hem zo vervloekte dag iedere dag opnieuw.

In mijn bijna 20 jarige ervaring als professionele belegger heb ik een behoorlijk aantal crises op de beurzen meegemaakt. De zwaarste crises waren het knappen van de internetbubbel in 2000, de grote financiële crisis in 2008 en de huidige coronacrisis. Hoewel iedere crisis weer anders is, is de reactie van veel beleggers telkens weer hetzelfde. Dat deed me denken aan Groundhog Day. Op de slechtste momenten, namelijk als de aandelenkoersen fors zijn gedaald, stappen veel beleggers uit. Hoewel de meeste beleggers begrijpen dat beleggen voor de lange termijn is en gepaard gaat met pieken en dalen, krijgt de emotie bij het zien van hun slinkende vermogen toch de overhand. Ze gooien dan de handdoek in de ring en nemen hun verlies. Veel beleggers durven pas weer in te stappen als de rust is weergekeerd. Het nadeel daarvan is dat de koersen dan meestal ook weer een stuk hoger staan.


In de film ziet Phil Connors dat het herbeleven van de zelfde dag ook voordelen kent. Hij kan namelijk leren van de fouten, die hij de dag ervoor maakte. Gelukkig doen sommige klanten dat ook. We merken dat ervaren beleggers minder geneigd zijn om in paniek te raken in de heftige markten waar we nu in zitten. Sommigen storten zelfs bij en zien de voordelen van een lage beurs. Een belangrijke voorwaarde om met een goed gevoel belegd te blijven in tijden van crisis is dat je de basis op orde hebt. Dat wil zeggen: zorg eerst voor een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven en beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Bepaal daarnaast hoeveel risico je wilt nemen en spreid je beleggingen. Als je dat voor elkaar hebt, kun je misschien zelfs profiteren van de volgende Bosmarmottendag.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.