Conglomeraten onder een vergrootglas
Grote beleggers richten zich hierbij op een aantal onderwerpen. Een van deze onderwerpen is de samenstelling van het bestuur. In Azië zijn veel industriële conglomeraten in handen van één familie waarbij het bestuur vrijwel automatisch wordt overgedragen op de volgende generatie zonder dat goed leiderschap kritisch is beoordeeld. Ook wordt bekeken of het bestuur uit voldoende onafhankelijke leden bestaat en hoe hoog de diversiteit van het bestuur is. De verwevenheid van verschillende bedrijven die tot dezelfde holding en familie behoren, komen de transparantie in besluitvorming ook niet tegemoet. Vooral bij beloningsvoorstellen voor het bestuur is het van belang dat onafhankelijk bestuurders dit kritisch kunnen beoordelen.
Een goed voorbeeld is het bedrijf Samsung dat activiteiten heeft op het gebied van onder meer telecom, consumentenelektronica, zware industrie, halfgeleiders en projectontwikkeling. Maar ook in India zien we dit soort conglomeraten waaronder Tata Group en Reliance Industries en in China zijn talrijke voorbeelden te vinden.
Deze verwevenheid van bedrijven die in handen zijn van een familie maakt dat een aantal grote beleggers sceptisch is over Aziatische bedrijven en conglomeraten in het bijzonder. Zij gaan het gesprek aan met deze bedrijven om dit te veranderen. Zo heeft Samsung laten weten, mede onder politieke en juridische druk, dat het leiderschap niet meer automatisch overgaat naar de volgende generatie binnen de familie.
Een ander punt dat bij Aziatische bedrijven kritisch wordt bekeken zijn de aandeelhouders en het gebruik van hun stemrecht om positieve veranderingen bij ondernemingen te bereiken. Zo is het merendeel van de Chinese A-aandelen in handen van Retail beleggers die veelal een korte termijn beleggingshorizon hebben en vooral voor het financiële rendement gaan. Grote vermogensbeheerders kiezen daarom eerder voor bedrijven die in Hong Kong zijn genoteerd. De beleggers in deze aandelen hebben namelijk ook echt de ambitie om de duurzaamheid bij bedrijven te verbeteren. Ze gebruiken hiervoor proactief hun stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen en zijn continu in dialoog met bedrijven om meer bewustzijn over ESG-zaken te creëren.