Rabo Beheerd Beleggen: juli goede maand voor aandelen

Terugblik juli 2018

De maand juli stond weer grotendeels in het teken van de handelsperikelen. De situatie tussen de Verenigde Staten en China verslechterde. Het feit dat China de groeivertraging in het land tegengaat door weer geld in het systeem te pompen en kredieten te stimuleren, helpt ook niet in het conflict. Hierdoor daalt de Chinese munt, waardoor de exportpositie van China weer verbetert.

Er waren echter ook twee positieve ontwikkelingen op handelsgebied. Ten eerste verraste het overleg tussen Trump en Juncker positief, waardoor een handelsoorlog met Europa voorlopig van de baan lijkt. Ten tweede sloot Japan een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie.

Ondanks forse klappen in de IT sector bij Facebook, Twitter en Netflix, presteerden aandelen goed in de maand juli. De wereldwijde aandelenindex steeg met 2,8%. Obligaties daalden met 0,2%.

Vooruitzichten Rabo Beheerd Beleggen

Er is wereldwijd sprake van een gezonde economische groei. Amerikaanse bedrijfsresultaten overtroffen de hoge verwachtingen, maar in Europa zijn ze meer in lijn met de verwachtingen. Wij rekenen dit jaar op 2,7% groei voor de VS en 2,2% groei voor de eurozone.

Verdere escalatie van de handelsconflicten is een risico. Op dit moment is de impact nog beperkt, maar het risico bestaat dat het vertrouwen van bedrijven en consumenten wordt aangetast en dat kan negatieve effecten hebben op de economie.

Wij hebben een duidelijke voorkeur voor aandelen. Correcties blijven mogelijk, maar voor de lange termijn zijn de vooruitzichten positief. Voor obligaties blijven wij terughoudend. Lage vergoedingen wegen niet op tegen de risico’s van stijgende rentes.

Video updates

Elke maand brengen wij een nieuwe video met een update van de internationale financiële markten.

Video Rabo Beheerd Beleggen Basis Video Rabo Beheerd Beleggen Actief Video Rabo Beheerd Beleggen Actief Duurzaam Video Rabo RendeMix Video Rabo Zelf Beleggen

Auteur: Martijn Teune