Duurzaam beleggen: steeds meer groentinten beschikbaar

Duurzame fondsen staan steeds meer in de schijnwerpers. Dat komt mede door de ontwikkeling van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Een groeiende groep beleggende millennials en een groeiende groep beleggende vrouwen dragen hier verder aan bij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de laatste tijd steeds meer duurzame beleggingsproducten op de markt komen.

Verschillende groentinten

Een belangrijk kenmerk van een actief beheerd duurzaam fonds is dat ieder fondshuis zijn  eigen invulling geeft aan duurzaamheid. Dit beleid kan verschillen van lichtgroen tot donkergroen.

De donkergroene fondsen sluiten doorgaans meer controversiële zaken op voorhand uit. Naast beleggingen in tabak en wapens vallen zaken als genetisch gemodificeerde organismen, pornografie, gokken of kernenergie bijvoorbeeld buiten het beleggingsgebied. Hierbij kan het voorkomen dat een fonds hele sectoren uitsluit, zoals fossiele brandstoffen. Vaak wordt dat ook nog gecombineerd met een best-in-clasfs aanpak, waarbij alleen wordt belegd in de meest duurzame bedrijven uit de sectoren die niet worden uitgesloten.

Lichtgroene duurzame fondsen richten zich wat minder op uitsluitingen en meer op het bereiken van positieve veranderingen, bijvoorbeeld door middel van engagement. Ze beleggen dan in bedrijven die misschien nog niet zo hoog scoren op alle duurzaamheidsaspecten, maar door actief het gesprek aan te gaan over die kwesties en door middel van hun stembeleid, trachten zij de duurzaamheid van de bedrijven waarin ze beleggen te verbeteren. 

Prestaties duurzame fondsen

Door deze soms grote verschillen in beleid en beleggingsfilosofie kunnen de prestaties van een duurzaam fonds ten opzichte van de brede markt en ook ten opzichte van andere duurzame fondsen flink en langdurig afwijken. Zeker als er sprake is van fikse uitsluitingen. Zo presteren fondsen die de sector energie helemaal uitsluiten beter wanneer deze aandelen uit de gratie zijn, omdat energie wel voorkomt in aandelenwereldindex (de sector maakt ongeveer 5,5% uit van de veel gehanteerde MSCI World Index). Andersom geldt dit natuurlijk ook. Een belegger in duurzame fondsen moet zich hiervan bewust zijn. En ook bereid zijn dit als consequentie van haar uitsluitingen te accepteren.

Duurzame beleggingsfondsen en etf’s

Tot de actieve fondsen met een uitgesproken eigen duurzaamheidsbeleid voor beleggingen in aandelen wereldwijd behoren onder meer ASN Duurzaam Aandelen Fonds, F&C Responsible Global Equity en NN Global Sustainable Opportunities.

Beleggers die tegen relatief lage kosten willen beleggen, kunnen ook kiezen voor een duurzaam indexfonds. Daar zijn er steeds meer van beschikbaar. De lichtgroene verantwoorde indexfondsen van Actiam, de Northern Trust ESG fondsen en de Vanguard SRI fondsen kennen een beperkt aantal uitsluitingen. Met producten van UBS en IShares is het inmiddels ook mogelijkheid om de MSCI SRI index (al dan niet per regio) te volgen. Deze index combineert een aantal populaire uitsluitingen met een best-in-class aanpak. Je belegt dus in de meest duurzame bedrijven uit elke sector.

De Rabobank heeft zich ook hard gemaakt voor de ontwikkeling van duurzame indexproducten voor obligatiebeleggers. Daar zijn er inmiddels diverse van beschikbaar; bijvoorbeeld het lichtgroene Candriam SRI Bond Euro Aggregate en het meer donkergroene Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond.

Kortom, er is steeds meer keus uit duurzaamheidsproducten, actief en passief. Inmiddels hebben we het over ongeveer 70 producten van 25 aanbieders. Door te kiezen voor ‘toon alleen duurzame fondsen’ in de Fondsselector krijgt je snel een beeld van de beschikbare fondsen.

Auteurs: Rishma Moennasing, Gert van de Paal