Beleggen in obligaties

Als u belegt in obligaties leent u geld uit aan een onderneming of overheid. Met een obligatie wordt u geen mede-eigenaar van de instelling, zoals bij een aandeel het geval is. In ruil voor uw lening ontvangt u rente. Deze wordt coupon genoemd.

Een obligatie heeft meestal een duidelijke einddatum waarop u uw geld terugkrijgt. Wanneer een onderneming een uitstel van betaling heeft aangevraagd of failliet gaat, ontvangt u niets. Dit is een risico, maar komt niet vaak voor.

In welke obligaties kunt u beleggen bij de Rabobank?

U kunt bij ons handelen in de meest gangbare staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Ons assortiment bestaat uit obligaties die in euro noteren en daarnaast de acht meest verhandelde valuta: Amerikaanse dollar, Brits pond, Canadese dollar, Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Zwitserse franc, Noorse kroon en Zweedse kroon.

De bedrijfsobligaties die wij selecteren, zijn obligaties met een hoge kredietwaardigheid. "Zo kunt u bijvoorbeeld niet direct handelen in obligaties van bedrijven die niet voldoen aan onze criteria voor de wapenindustrie.

Het actuele assortiment kunt u vinden als u belegt bij de Rabobank, via Rabo Online Bankieren of de Rabo Bankieren App.

Hoeveel risico loopt u door te beleggen in obligaties?

Als u geld uitleent, wilt u weten hoe kredietwaardig de instelling is waar u uw geld aan uitleent. De kredietwaardigheid wordt weergegeven in ratings. Deze lopen van ‘AAA’ (hoogste beoordeling voor kredietkwaliteit) naar D (laagste beoordeling kredietkwaliteit). Ook staatsobligaties krijgen deze rating. Hoe hoger de rating, hoe waarschijnlijker het is dat de hoofdsom en coupons worden terugbetaald. Nederlandse staatsleningen hebben bijvoorbeeld de hoogste rating (AAA).

Obligaties in vreemde valuta brengen extra risico's met zich mee.

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Bel ons