Uw beleggingsportefeuille spreiden

Verstandig beleggen vraagt om een evenwichtige aanpak die aansluit bij uw persoonlijke doel. Om daarbij onnodige risico’s te voorkomen, is spreiding in uw portefeuille essentieel. Door een goede spreiding van uw beleggingsportefeuille neemt het risico af, zonder dat dit ten koste gaat van het verwachte rendement.

Heeft u weinig tijd, kennis of interesse om zelf uw beleggingsportefeuille samen te stellen en te onderhouden? Met Rabo Beheerd Beleggen zorgen onze ervaren vermogensbeheerders voor een goed gespreide portefeuille van uw beleggingen. U kunt beleggen via (index)fondsen, maar ook actief inspelen op kansen in de markt.

Lees meer over Rabo Beheerd Beleggen

Manieren om te spreiden

Er zijn verschillende manieren om uw beleggingen te spreiden. U kunt bijvoorbeeld in beleggingsfondsen, indexfondsen en/of trackers beleggen. Deze hebben vaak binnen het fonds al spreiding aangebracht. Andere manieren om te spreiden zijn:

Tussen aandelen en obligaties

Spreiding begint meestal bij een verdeling tussen aandelen en obligaties. Aandelen hebben op lange termijn meestal een beter rendement dan obligaties, maar dalen in slechte tijden ook meestal harder. De Rabobank hanteert voor de verschillende doelrisicoprofielen de onderstaande strategische spreiding tussen aandelen en obligaties. Ook als u goed gespreid bent tussen aandelen en obligaties is het belangrijk om binnen deze categorieën verder te spreiden.

Tabel 1: Strategische spreiding Rabobank

BeleggingsmixZeer defensiefDefensiefNeutraalOffensiefZeer offensief
Aandelen10%30%50%70%90%
Obligaties90%70%50%30%10%

Bron: Rabobank Particulieren & Private Banking 

Tussen sectoren

Binnen aandelen en obligaties kunt u spreiden over verschillende sectoren. Sectoren zijn bijvoorbeeld financiële instellingen, technologie en gezondheidszorg. Het rendement is dan minder afhankelijk van of één enkele sector het goed doet. Bij een goede spreiding kunt u een groter gewicht geven aan de grootste sectoren.

Tussen regio's

Aandelen kunt u spreiden over verschillende regio’s. Uw rendement is dan minder afhankelijk van of één enkele regio het goed doet. Wij onderscheiden vier regio’s:

  • Noord-Amerika
  • Europa
  • Pacific
  • Opkomende markten

U kunt een groter gewicht geven aan de belangrijkste regio’s. Dit zijn Noord-Amerika en Europa.

Investeer om uw risico te verkleinen

Het zorgen voor een goede spreiding in uw portefeuille brengt kosten met zich mee als u extra transacties moet doen. Maar op de langere termijn verkleint u hiermee het risico op verlies. Zijn uw beleggingen eenmaal goed gespreid en heeft u een langetermijnvisie? Dan zijn er minder transacties nodig om uw doel te bereiken.

Laten beleggen door onze vermogensbeheerders

Vindt u het lastig om een goede spreiding te realiseren en te beheren? U kunt er ook voor kiezen om te beleggen in (index)fondsen, maar ook actief inspelen op kansen in de markt. Ervaren vermogensbeheerders beheren uw beleggingsportefeuille. U heeft er zelf geen omkijken meer naar. Dat kan met Rabo Beheerd Beleggen.

Lees meer over Rabo Beheerd Beleggen

Contact

Rabobank