Man zit op stoel en kijkt naar tablet

Zelf beleggen of laten doen: 4 verschillen

Zelf beleggen of beheerd beleggen, het is nogal een verschil. Want wil je zelf de touwtjes in handen houden? Dan moet je genoeg kennis en tijd in huis hebben om je beleggingsportefeuille samen te stellen. Kies je ervoor om het uit te besteden? Dan laat je experts je beleggingsportefeuille beheren. We zetten de vier belangrijkste verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen voor je op een rij.

Illustratie beleggen pijl omhoog

Webinar: Bereik meer met je geld

Wil je eerder kunnen stoppen met werken, je hypotheek aflossen of je (studerende) kinderen financieel ondersteunen? Dan heb je straks geld nodig. Misschien denk je ‘dat komt later wel’, maar als je een mooi bedrag wilt opbouwen, dan is het nu tijd voor actie! Bekijk één van de gratis webinars ‘Bereik meer met je geld’ en ontdek in 1 uur hoe je een groot bedrag kunt opbouwen.

Schrijf je in voor het webinar

1. Rendement en risico

 

Je hebt kans op een mooi rendement. Zeker als je voor de langere termijn belegt, want dan kun je profiteren van rendement op rendement. Aan beleggen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Tot zover is dat waarschijnlijk geen verrassing voor je. Maar hoe zit dit bij beheerd beleggen in vergelijking tot zelf beleggen?

Bij beheerd beleggen laat je het beleggen over aan specialisten. Zij selecteren voor jou een goed gespreide portefeuille met als uitgangspunt een balans tussen rendement en risico. Wel wordt er aan je gevraagd om een beleggingsprofiel te kiezen en minimaal een keer per jaar te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat op de beurs, kies jij voor welke aandelen en effecten jij gaat. Hierbij schat je zelf in welke transacties voor jou gunstig kunnen uitpakken en welke kosten en risico’s daarbij komen kijken. Wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over meerdere beleggingen. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met de ene belegging, dit kan worden rechtgetrokken door een andere belegging. Zo spreid je dus je risico’s en kansen. Je begrijpt dat hiervoor enige kennis wel belangrijk is, want je moet zelf de beleggingen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus! 

Shelly en Sol leggen je in onderstaande video uit hoe het profiteren van rendement op rendement werkt.

 

Reken Maar! Aflevering 6: Hoe werkt beleggen?

2. Kosten

Iedere belegger wil de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Hogere kosten kunnen namelijk je rendement drukken, best logisch toch? Nu is het zo dat je doorgaans voor beheerd beleggen wat meer betaalt dan voor zelf beleggen. Dit komt omdat je beleggingen voor jou beheerd worden. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar. 

Bij zelf beleggen sta jij zelf aan het roer. Dat kan je natuurlijk kosten schelen. Weeg in je besluit wel goed mee of het kostenverschil opweegt tegen de tijd en de kennis die je investeert en het mogelijke rendement als je zelf aan de slag gaat.

Gieter geeft water

3. Tijd

Wanneer je je geld laat beleggen, kost dit als vanzelfsprekend minder tijd. Specialisten beheren je beleggingsportefeuille, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is één keer per jaar controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen.

Wanneer je zelf belegt heb je meer tijd nodig dan wanneer je het beleggen uitbesteedt. Je bent dan bezig met het in de gaten houden van de financiële markten, het monitoren van de koersen en het aankopen en verkopen van beleggingen. 

 

 

4. Kennis

Geef je het beleggen uit handen, dan kan dat zonder dat je veel kennis over beleggen hebt. Specialisten beheren tenslotte jouw beleggingsportefeuille. Je hoeft eigenlijk alleen je wensen ten aanzien van je portefeuille kenbaar te maken. Dat doe je door bij je aanvraag een aantal vragen te beantwoorden. Ook vragen we je elk jaar om te controleren of we nog beleggen volgens jouw wensen. 

Voor zelf beleggen is dit een ander verhaal. Om zelf aan de slag te gaan met beleggen, heb je wat meer financiële kennis en ervaring nodig. Je moet zelf de juiste keuzes over je portefeuille maken. Je kunt een goede inschatting maken over welke kosten voor jou acceptabel zijn en het risico dat je wilt lopen. Ook moet je je goed kunnen beheersen als het wat slechter gaat met de beurs. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij beleggen. Het is belangrijk dat je je niet te vaak in- en uitstapt, maar voor de lange termijn je beleggingen aanhoudt.

Welke beleggingsvorm past bij mij?

Welke vorm van beleggen het beste aansluit op jouw wensen, hangt onder andere af van je kennis over beleggen en de tijd die je in beleggen kan en wil steken. Deze tool geeft je inzicht in welke beleggingsvorm het beste bij jou past. De uitslag kan je richting geven, maar is geen advies.

 

Goed om te weten

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan een deel van je inleg verliezen.