Betalen via incasso

Geld automatisch van uw rekening laten afschrijven

Betalen met een incasso

Met een incasso kan een bedrijf of instelling (de incassant) automatisch een bedrag van uw rekening afschrijven. U geeft toestemming voor een incasso met een machtiging. Deze machtiging kan eenmalig of doorlopend zijn, op papier of digitaal. U betaalt zo op tijd (als u voldoende saldo heeft) en hoeft verder niets meer te doen.

Digitale incassomachtiging

Een digitale incassomachtiging is hetzelfde als een papieren machtiging. Alleen de manier waarop u de machtiging afgeeft is anders. U kunt met een digitale machtiging online producten en diensten afrekenen. Ook een abonnement of lidmaatschap kunt u voortaan online via een machtiging betalen. Het werkt op een vergelijkbare manier als iDEAL, maar dan via incasso.

Lees meer over Digitaal Incassomachtigen

Meer lezen over het afgeven van een incassomachtiging

De incassant laat vooraf weten wanneer hij geld afschrijft, bijvoorbeeld via een factuur of jaarafrekening. Een incasso gaat alleen door bij voldoende saldo op uw rekening.

Doorlopende incasso

Doorlopende Euro-incasso

U geeft voor een doorlopende Euro-incasso één keer een machtiging af. De bedragen worden voortaan automatisch van uw rekening afgeschreven. Alleen een incassant uit een van de SEPA-landen kan een doorlopende Euro-incasso uitvoeren.

Meer lezen over SEPA

Mogelijkheden
weigeren ja
terugboeken ja
wijzigen ja
stopzetten ja
blokkeren ja

Eenmalige incasso

Eenmalige Euro-incasso

U geeft voor een eenmalige Euro-incasso één keer een machtiging af. Het bedrag wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Alleen een incassant uit een van de SEPA-landen kan een eenmalige Euro-incasso uitvoeren.

Meer lezen over SEPA

Mogelijkheden
weigeren ja
terugboeken ja
wijzigen nee
stopzetten nee
blokkeren ja

Niet eens met incasso

Bent u het niet eens met de incasso? Dan kunt u deze in de meeste gevallen binnen acht weken na afschrijving zonder opgave van reden laten terugboeken.

Meer lezen over incasso terugboeken

Incasso wijzigen of stopzetten

Een doorlopende incasso kunt u daarnaast ook wijzigen of blokkeren.

Meer lezen over incasso wijzigen

Meer lezen over machtiging incasso intrekken

E-mail of sms bij onvoldoende saldo na incasso

Als u te weinig geld op uw rekening heeft om een Euro-incasso te betalen, wordt het bedrag in eerste instantie toch afgeschreven. Na de incasso houden wij vier werkdagen bij of uw saldo voldoende is aangevuld. Is dat niet het geval? Dan boeken wij de incasso terug en heeft u niet betaald. Als een incasso na vier werkdagen wordt teruggeboekt, staat deze als bijschrijving in uw rekeningoverzicht. U betaalt geen rente over het teruggeboekte bedrag. 

Wilt u van ons een seintje als u door een Euro-incasso onvoldoende saldo op uw rekening heeft? Wij sturen u dan een e-mail of sms-bericht. U kunt dan zorgen voor voldoende saldo, zodat de Euro-incasso toch kan doorgaan.

E-mail bij eerste afschrijving door nieuwe incassant

Wilt u een seintje bij een nieuwe incasso van een bedrijf dat u voor het eerst machtigt? Wij sturen u dan een gratis e-mailbericht: de Rabo Eerste Euro-incasso alert. Dit doen wij 4 dagen voordat de afschrijving plaatsvindt. U kunt de alert aanzetten via Rabo Internetbankieren.

Incasso weigeren

Herkent u de in de e-mailalert aangekondigde afschrijving niet? Of denkt u er geen machtiging voor te hebben afgegeven? Dan kunt u de aankomende incasso enkele dagen voor afschrijving weigeren via het 'Overzicht aankomende Euro-incasso's' in het Euro-incasso-overzicht in Rabo Internetbankieren. 

Let op: uw eventuele betalingsverplichting naar het bedrijf vervalt hiermee niet. De machtiging blijft bestaan. Wij adviseren u om contact op te nemen met de incassant om tot een oplossing te komen.

Meer over betalen

Internetbankieren

Contact

Rabobank