Betaalgegevens buitenland: BIC (SWIFT) en IBAN

Net een rooftop hotel in Manhattan geboekt? Of een authentieke Chinese vaas op een veiling in Hongkong gekocht? Bij een internationale betaling heb je betalingsgegevens nodig zoals BIC (ook wel SWIFT-adres), de landcode en IBAN. Lees hier waar je ze vindt.

BIC (SWIFT-adres) van de Rabobank

  • De BIC van de Rabobank is: RABONL2U. 
  • Heb je een BIC met elf tekens nodig? Voer dan RABONL2UXXX in.
  • De BIC van een buitenlandse bank vind je via de website swift.com.

Vind de BIC van een andere bank op Swift.com

Buitenlandse betalingen binnen het SEPA-gebied

Door SEPA (Single Euro Payments Area) is Europa sinds 2014 één gemeenschappelijke betaalmarkt. Daardoor merk je binnen Europa geen verschil meer tussen binnenlandse en buitenlandse betalingen. Doe je een betaling binnen een SEPA-land* dan heb je alleen een IBAN als rekeningnummer nodig.

*Alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en San Marino.

IBAN vinden

Als je geld overmaakt naar het buitenland heb je je IBAN (International Bank Account Number) nodig.

Je eigen IBAN staat op je bankpas en op je rekeningafschrift. Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na. Op de website Overopiban.nl staat de IBAN-Omnummertool. Hierin nummer je het 9-cijferig rekeningnummer om naar IBAN. Deze tool werkt alleen voor Nederlandse rekeningnummers. 

Meer lezen over IBAN

Buitenlandse betalingen buiten het SEPA-gebied: BIC (SWIFT-adres)

Maak je geld over naar een land buiten het SEPA-gebied? Dan heb je de BIC (Business Identifier Code) of het SWIFT-adres van de buitenlandse bank nodig. Elke bank heeft een unieke code. Die code heet de BIC (Bank Identifier Code) of SWIFT-adres (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Betaalgegevens per land

Check voordat je buiten Europa (het SEPA-gebied) betaalt altijd even de betalingsinformatie per land. Hierin vind je nuttige informatie voor betalingen van en naar het buitenland, zoals de landcode en de muntsoort.

Bekijk de betalingsinformatie per land

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn betaling door een andere bank omgezet naar een andere valuta?

Als een bank ziet dat de ontvanger geen rekening in de muntsoort van de betaling heeft, dan wordt de betaling omgezet naar een andere valuta. Dit komt wel eens voor bij betalingen van en naar het buitenland. Je betaalt dan de wisselkoers.

Meer lezen over betaling in vreemde valuta en de wisselkoers