Kosten overboeking naar het buitenland

Bij een uitgaande overboeking in vreemde valuta of naar een land buiten SEPA (Wereldbetaling) in euro's heb je te maken met verwerkingskosten. Maak met de ontvanger van het geld goede afspraken over wie deze kosten betaalt.

Uitgaande overboeking binnen SEPA: kosten van een Eurobetaling

Een Eurobetaling binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area) is een uitgaande overboeking in euro’s. Een Eurobetaling binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area) is een standaard overboeking in euro’s.

Bekijk de SEPA-landen

Betalen in vreemde valuta of buiten het SEPA-gebied: kosten van een Wereldbetaling

Ligt het land waar je een uitgaande overboeking naar doet buiten het SEPA-gebied? Of doe je een uitgaande overboeking in een andere muntsoort dan de euro? Dan doe je een Wereldbetaling. We werken hiervoor samen met verschillende buitenlandse banken. Het verwerken van je overboeking kost geld. Deze kosten schrijven wij na je betaling automatisch van je rekening af of kunnen door buitenlandse banken worden ingehouden op het bedrag dat je overboekt.

Kosten van de Wereldbetaling: zelf betalen of delen

De kosten van een wereldbetaling kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt:

  • de kosten delen (SHA)
  • de kosten zelf voor je rekening nemen (OUR)

Kosten delen (SHA)

Als je kiest voor de kostenverdeling SHA (shared), betaal jij de verwerkingskosten van Rabobank en betaalt de ontvanger de overige kosten. Door deze kosten kan het gebeuren dat het bedrag dat de ontvanger krijgt lager is dan het bedrag dat je hebt overgeboekt. Dat is het deel wat voor rekening komt van de ontvanger.

Kosten zelf betalen (OUR)

Betaal je de verwerkingskosten liever zelf? Dan betaal jij als opdrachtgever van de overboeking de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn bank betaalt. Je betaalt hier een toeslag voor. De hoogte van de toeslag vind je in het tarieven- en limietenoverzicht. Ondanks de kostenoptie OUR worden er in sommige situaties toch kosten ingehouden door de begunstigde bank of diens correspondent. Rabobank heeft hier geen invloed op.

Bekijk de exacte kosten per land

Tarieven en limieten particulier betalingsverkeer 2021 (PDF)

Kostenoverzicht van de Wereldbetaling

ProducttypeTarief
Wereldbetaling SHA€ 8Je betaalt als opdrachtgever van de overboeking de kosten van je eigen bank, de ontvanger betaalt de overige kosten.
Wereldbetaling OUR€ 8 + 0,1%Je betaalt als opdrachtgever de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn bank betaalt. Hiervoor geldt een toeslag van 0,1% over het bedrag (minimaal € 5 en maximaal € 25).
Toeslag aanvullen ontbrekende BIC€ 10Je betaalt een toeslag als je geen BIC van de bank van de ontvanger invult.
Tarieven en limieten particulier betalingsverkeer 2021 (PDF)

Service en Contact