Kosten betaling naar het buitenland

Bij geld naar het buitenland overmaken komt nét even wat meer kijken dan bij een binnenlandse overboeking. Doe je een Wereldbetaling (buiten SEPA-gebied) dan heb je te maken met verwerkingskosten. Maak met de ontvanger van het geld goede afspraken over wie deze kosten betaalt.

Betalen binnen het SEPA-gebied: kosten van een Eurobetaling

Voor een Eurobetaling naar het buitenland aan landen binnen het SEPA-gebied betaal je niets extra. Een Eurobetaling binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area) is een standaard betaling in euro’s.

Bekijk de SEPA-landen

Betalen buiten het SEPA-gebied: kosten van een Wereldbetaling in vreemde valuta

Ligt het land waar je geld naar overmaakt buiten het SEPA-gebied? Dan doe je een Wereldbetaling in vreemde valuta. We werken hiervoor samen met verschillende buitenlandse banken. Het verwerken van je betaling kost geld. Deze kosten schrijven wij automatisch van je rekening af.

Kosten van de Wereldbetaling: zelf betalen, delen of door de ontvanger laten betalen

De kosten van een wereldbetaling kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt:

  • de kosten delen (SHA)
  • de kosten zelf voor je rekening nemen (OUR)
  • de kosten door de ontvanger laten betalen (BEN)

Kosten delen (SHA)

Als je kiest voor de kostenverdeling SHA (shared), betaal jij de verwerkingskosten van de Rabobank en betaalt de ontvanger de overige kosten. Door deze kosten kan het gebeuren dat het bedrag dat de ontvanger krijgt lager is dan het bedrag dat je hebt overgemaakt. Dat is het deel wat voor rekening komt van de ontvanger.

Kosten zelf betalen (OUR)

Betaal je de verwerkingskosten liever zelf? Dan betaal jij als opdrachtgever van de betaling de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn bank betaalt. Je betaalt hier een toeslag voor. De hoogte van de toeslag vind je in het tarieven- en limietenoverzicht.

Kosten door de ontvanger laten betalen (BEN)

Kies je de optie BEN (beneficiary) dan betaal je niets. De ontvanger betaalt de kosten van de Wereldbetaling.

Bekijk de exacte kosten per land

Kostenoverzicht van de Wereldbetaling

ProducttypeTarief
Wereldbetaling SHA€ 7Je betaalt als opdrachtgever van de overboeking de kosten van je eigen bank, de ontvanger betaalt de overige kosten.
Wereldbetaling OUR€ 7 + 0,1%Je betaalt als opdrachtgever de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn bank betaalt. Hiervoor geldt een toeslag van 0,1% over het bedrag (minimaal € 5 en maximaal € 25).
Wereldbetaling BENKosteloosJe betaalt niets. De ontvanger betaalt de kosten van de Wereldbetaling.
Toeslag aanvullen ontbrekende BIC€ 10Je betaalt een toeslag als je geen BIC van de bank van de ontvanger invult.